lördag 11 maj 2024

inloggad som

Miljardaffär: Wihlborgs vill bygga ut Ideon

Börsnoterade Wihlborgs i Malmö blir ensam ägare av Ideonområdet i Lund. Bolaget köper fastigheter av Ikano för 1,5 miljarder kronor — och tar även över ett antal byggrätter som vd Anders Jarl tänker använda.

Sedan tidigare ägde Wihlborgs 40 procent av ytorna i forskningsparken Ideon.

— Ikano hade bestämt sig för att sälja. Då tycker jag det är bättre att vi går in än att någon annan skulle göra det, säger Wihlborgs vd Anders Jarl.

Avtalet innefattar tio fastigheter, inklusive Lunds nya landmärke Ideon Gateway. Wihlborgs tror på synergieffekter av att äga hela området och budgeterar en avkastning om 6,5 procent på investeringen. De båda fastighetsbolagen byter i affären också ett antal byggrätter sinsemellan. Ikano Fastigheter får bostadsbyggrätter i Limhamn och Wihlborgs kontorsbyggrätter på Ideonområdet.

— Man kan förtäta Ideon ytterligare, men på kort sikt har vi inga sådana planer. Det finns idag ganska mycket tomma lokaler i nordöstra Lund. Men på längre sikt vill vi expandera och har nu möjlighet för omedelbar utbyggnad av 10.000 kvadratmeter, säger Anders Jarl till Rapidus.

Ideon startades 1983 och hyser idag över 300 företag.

Kristian Svensson

Börsnoterade Wihlborgs i Malmö blir ensam ägare av Ideonområdet i Lund. Bolaget köper fastigheter av Ikano för 1,5 miljarder kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen