tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Deppig jobbild från skånska företag

|  
|  

Skånska företag är mest pessimistiska i landet gällande utvecklingen av antalet anställda. Det är en av slutsatserna i Svenskt Näringslivs företagspanel för årets andra kvartal, som presenterades under tisdagsförmiddagen.

Trenden, där Skåne konstant ligger en bit under snittet i landet, inleddes i början på fjolåret och har förstärkts under 2013. Svaren i Svenskt Näringslivs panel är i linje med Arbetsförmedlingens senaste prognoser som presenterades förra veckan, där arbetslösheten spås öka något till 10,5 procent vid slutet av året.

Rolf_Elmer_28128a— Våra svar från företagen säger att det är rejält återhållsamt i Skåne. Tittar man sex månader framåt är Skåne bland de län i Sverige som är minst optimistiska, och det är oroväckande, säger Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

När det gäller såväl försäljning som investeringar ligger Skåne klart under snittet. Enligt analysen i rapporten bygger företagen lager snarare än att öka sin omsättning.

— Det finns flera förklaringar till det, osäkerheten i Europa smittar av sig och drabbar våra exportföretag. Läget i Danmark påverkar gränshandeln negativt och vi har ett fåtal stora företag som många underleverantörer är beroende av och påverkas av i sämre tider. Fler företag borde ut och titta på andra marknader, säger Rolf Elmér till Rapidus.

På kort sikt är det fler bolag som måste säga upp personal, än som räknar med nyanställningar.

— Företagarna har försökt härda ut, men ser nu att det med befintlig efterfrågan inte går att behålla personal. Det är det sista man vill göra, men det verkar som om många behöver säga upp folk inom sex månader, säger Elmér.

Ett sätt att vända trenden vore enligt Svenskt Näringsliv om Sverige kunde locka hem företag som flyttat utomlands eller outsourcat verksamheter. En sådan trend syns just nu i USA, men i Skåne är det fortfarande fler företag som flyttar än som kommer hem.

— Sverige måste vara konkurrenskraftigt och smarta när vi väljer vilka vi ska konkurrera mot. Har man stora serier av enkla produkter är det svårt att konkurrera med Indien och Kina, men om man har mer komplexa produkter i små serier kan vi i Västeuropa mycket väl konkurrera med Asien. Men företagen vill ha långsiktiga spelregler så vi måste vara mer vidsynta politiskt i Sverige, säger Rolf Elmér och syftar på bland annat anställningsregler och energikostnader.

998 företag ingår i den skånska panelen, med en svarsfrekvens på 52 procent.

Jennie Lorentsson

Skånska företag är mest pessimistiska i landet gällande utvecklingen av antalet anställda. Det är en av slutsatserna i Svenskt Näringslivs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.