Skånska företag är mest pessimistiska i landet gällande utvecklingen av antalet anställda. Det är en av slutsatserna i Svenskt Näringslivs företagspanel för årets andra kvartal, som presenterades under tisdagsförmiddagen.
Trenden, där Skåne konstant ligger en bit under snittet i landet, inleddes i början på fjolåret och har förstärkts under 2013. Svaren i Svenskt Näringslivs panel är i linje med Arbetsförmedlingens senaste prognoser som presenterades förra veckan, där arbetslösheten spås öka något till 10,5 procent vid slutet av året.
— Våra svar från företagen säger att det är rejält återhållsamt i Skåne. Tittar man sex månader framåt är Skåne bland de län i Sverige som är minst optimistiska, och det är oroväckande, säger Rolf Elmér, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
När det gäller såväl försäljning som investeringar ligger Skåne klart under snittet. Enligt analysen i rapporten bygger företagen lager snarare än att öka sin omsättning.
— Det finns flera förklaringar till det, osäkerheten i Europa smittar av sig och drabbar våra exportföretag. Läget i Danmark påverkar gränshandeln negativt och vi har ett fåtal stora företag som många underleverantörer är beroende av och påverkas av i sämre tider. Fler företag borde ut och titta på andra marknader, säger Rolf Elmér till Rapidus.
På kort sikt är det fler bolag som måste säga upp personal, än som räknar med nyanställningar.
— Företagarna har försökt härda ut, men ser nu att det med befintlig efterfrågan inte går att behålla personal. Det är det sista man vill göra, men det verkar som om många behöver säga upp folk inom sex månader, säger Elmér.
Ett sätt att vända trenden vore enligt Svenskt Näringsliv om Sverige kunde locka hem företag som flyttat utomlands eller outsourcat verksamheter. En sådan trend syns just nu i USA, men i Skåne är det fortfarande fler företag som flyttar än som kommer hem.
— Sverige måste vara konkurrenskraftigt och smarta när vi väljer vilka vi ska konkurrera mot. Har man stora serier av enkla produkter är det svårt att konkurrera med Indien och Kina, men om man har mer komplexa produkter i små serier kan vi i Västeuropa mycket väl konkurrera med Asien. Men företagen vill ha långsiktiga spelregler så vi måste vara mer vidsynta politiskt i Sverige, säger Rolf Elmér och syftar på bland annat anställningsregler och energikostnader.
998 företag ingår i den skånska panelen, med en svarsfrekvens på 52 procent.
Jennie Lorentsson