måndag 4 december 2023

inloggad som

Tele2 går vidare med bred lansering av Excitos mediaserver

Efter vårens försök i liten skala har börsnoterade Tele2 beslutat att gå vidare med en bred lansering av Malmöföretaget Excitos miniserver för mediekonsumtion i hemmet. Parallellt pågår diskussioner om liknande affärer med Tele2 i två andra länder.

Det lilla teknikbolaget Excito har uppbackning från tungviktare som Percy Nilsson, Innovationsbron och Bert Nordberg. Bolaget har utvecklat en medieserver för att koppla ihop hemmets elektronikprylar med varandra och med nätet. Genom lösningen får användaren tillgång till såväl det privata digitala fotoalbumet som exempelvis strömmade nättjänster från vilken skärm och vilka högtalare som helst. Systemet kan styras med en app i mobilen, som därmed tar över rollen som fjärrkontroll.

PatrikNilssonSom Rapidus rapporterade i början av april har Tele2 under våren sålt ett abonnemang för strömmad film och tv i fem svenska butiker och på nätet. Excitos box ingår som en del av abonnemanget. Företagets vd Patrik Nilsson är förtegen med hur många som nappat, men säger att mobilappen som behövs för att styra systemet laddats ner 4.000-5.000 gånger.

Tele2:s presschef Per Danielsson bekräftar att koncernledningen är nöjd med utfallet och har valt att gå vidare med en bredare lansering. Han vill dock inte gå in på exakt när och hur.

— Vi lanserar när vi lanserar och vill inte säga så mycket innan dess. Det är hård konkurrens inom det här fältet, säger Per Danielsson till Rapidus.

De senaste åren har såväl teknikjättarna som tele- och tv-operatörerna växlat upp sina satsningar på strömmande medietjänster. Bland de som är inne på området finns Apple, Google och Telia.

Excito har sedan länge dialog med ett antal andra europeiska operatörer för att sy ihop liknande affärer som den med Tele2. Under hösten hoppas Patrik Nilsson få den första av dessa på plats.

— Vi är även på väg in i två andra av Tele2:s länder, säger han.

Excito har 13 anställda och kontor vid Malmö Arena. Bolaget har sedan ett antal år en tidigare variant av medieserver ute på marknaden, men försäljningen har aldrig riktigt tagit fart. 2012 omsatte bolaget 3,3 miljoner kronor med runt 13 miljoner i förlust.

Sedan en avbruten notering på Aktietorget under 2011 har bolaget tagit in runt 35 miljoner kronor från ägarskaran, som inkluderar Percy Nilsson, Innovationsbron och Hilding-Anders vd Anders Pettersson. I början av maj gick Ericsson-veteranen Lars E Svensson in som ny ordförande, medan Sony Mobiles tidigare vd Bert Nordberg blev rådgivare.

Erik Olausson

Efter vårens försök i liten skala har börsnoterade Tele2 beslutat att gå vidare med en bred lansering av Malmöföretaget Excitos […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad