lördag 11 maj 2024

inloggad som

Klent resultat för Innovator Skåne — vd:n laddar om

Efter fem år och 17 miljoner satsade skattekronor har bara 15 av Innovator Skånes utvecklingsprojekt gått vidare till kommersiell fas, och bara hälften av dem har i slutänden nått marknaden. Med nya rutiner och en ny strategi hoppas vd Jonas Gallon få bättre snurr på kommersialiseringen av affärsidéer från regionanställda sjuksköterskor och läkare.

Innovator Skåne bildades 2008 för att fånga upp idéer med kommersiell potential bland Region Skånes cirka 32.000 anställda. Verksamheten har främst gått ut på att sluta licensavtal med mindre näringslivsparter. Bland annat ska en kokbok för diabetiker ges ut av Belfrage förlag till hösten, medan IT-bolaget Munkeby Development vidareutvecklat ett IT-stöd för patienter med blödarsjuka.

Sedan Jonas Gallon tillträdde som ny vd i oktober förra året har Innovator Skånes organisation och arbetssätt stöpts om. Tre affärsutvecklare från Teknopol har plockats in och rekrytering pågår av fem idécoacher, sjukvårdspersonal som redan jobbar inom regionen, som på deltid aktivt ska söka upp personer med goda idéer. Jonas Gallon var tidigare engagerad i kommunikationsbyrån Wonderleap och var chef för Innovationsbrons verksamhet i södra Sverige.

— Hittills har det varit ett för långt avstånd mellan oss och idégivarna. Det har också varit trögt med kommersialiseringen. Vi vill fortfarande kunna sälja idéerna vidare till externa företag, gärna till större medicinteknikbolag som Getinge, men vill också börja lägga grunden till nya tillväxtbolag, säger han till Rapidus.

Kommunallagen hindrar Innovator Skåne från att själv bilda nya bolag baserat på idéerna från de regionanställda. Istället ska Innovator börja leta externa entreprenörer och finansiärer som kan ordna bolagsbildningen.

— Hela övriga innovationssystemet är uppbyggt kring nystartsföretagande och hittills har våra innovatörer varit exkluderade från nyfinansiering via Almi och Innovationsbron. Med de nya rutinerna ska vi ha en output från vårt system som passar in i deras stödprogram, säger Jonas Gallon.

Parallellt ska ersättningen till uppfinnaren höjas från 30 till 50 procent av licensintäkterna. Jonas Gallon siktar på att från regionens 32.000 anställda få in 300 innovationsidéer årligen, varav 30 ska nå hela vägen till marknaden.

Innovator Skåne har för närvarande fem heltidsanställda och ett 30-tal pågående projekt. Verksamheten har sedan starten gått med 1-5 miljoner kronor i förlust om året. I år har Region Skåne höjt anslaget från 5 till knappt 10 miljoner kronor. I årets budget ingår även 2 miljoner kronor från Vinnova.

Elisabet Ottosson

Efter fem år och 17 miljoner satsade skattekronor har bara 15 av Innovator Skånes utvecklingsprojekt gått vidare till kommersiell fas, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen