fredag 26 april 2024

inloggad som

ProstaLund krattar för notering

Medicinteknikbolaget ProstaLund har blivit publikt. Åtgärden krävs för att notera bolaget, men varken vd Magnus Bolmsjö eller storägaren Bo Håkansson vill i dagsläget uttala sig om framtidsplanerna.

ProstaLund har runt 200 aktieägare, som känner sig inlåsta i bolaget i dess privata form, menar Magnus Bolmsjö. Därför har det funnits ett önskemål från aktieägarna sedan förra bolagsstämman att ändra bolagskategori.

— En notering av bolaget på någon aktiebörs ligger inte inom mandatet, men på något sätt finns det med i förlängningen, säger Magnus Bolmsjö.

ProstaLund utvecklar ett behandlingsredskap för godartad prostataförstoring baserat på mikrovågor. Efter att de senaste åren ha gått 10-15 miljoner kronor i förlust per år slutade 2012 med ett svagt plusresultat före skatt.

Huvudägare är William Gunnarsson och Bo Håkansson med 33 respektive 25 procent av bolaget. Med finanserna i ordning tittar Bo Håkansson på att få in ProstaLund i ett större sammanhang, uppgav han i en intervju med Rapidus för några veckor sedan.

— Bolaget måste bli större. Då kan man tänka sig att komplettera med någon annan verksamhet, att gå samma med någon eller växa på organiskt sätt, säger Bo Håkansson.

Han vill inte gå in på om det finns några planer att notera verksamheten.

— Vi är i ett spännande skede och funderar på alla möjliga alternativ. Något mer kan jag inte säga.

Att ett aktiebolag blir publikt innebär bland annat att bolaget får ha fler än 200 ägare och annonsera för att locka nya ägare. I gengäld höjs kraven på aktiekapitalets storlek, styrelsens sammansättning och utskicket av kallelser till bolagsstämman. 

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget ProstaLund har blivit publikt. Åtgärden krävs för att notera bolaget, men varken vd Magnus Bolmsjö eller storägaren Bo Håkansson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.