lördag 20 april 2024

inloggad som

ViroGates lanserar försenat snabbtest för akutsjukvård

Om en månad lanseras medicinteknikbolaget ViroGates snabbtest i hela Europa, ett test som ska användas inom akutsjukvård och påvisa om en patient har en allvarlig sjukdom och därför bör läggas in på sjukhus. Lanseringen planerades redan 2011, men bolaget tvingades av tekniska orsaker att modifiera testet.

Birkerødsbaserade ViroGates verksamhet bygger på upptäckten från 1990-talet av ett kroppseget protein, suPAR, som ökar i halt i blodet vid inflammationer. Snabbtestet kan ge analyssvar på tjugo minuter, och företaget har vetenskapligt stöd för att suPAR fungerar bättre än andra inflammationsmarkörer, som den klassiska blodsänkan och den modernare CRP, C-reaktivt protein. Alla tre markörer ger en allmän indikation på inflammation i kroppen, men inte svar på vilken sjukdom som är orsaken. SuPAR ger även prognos för eventuell sjukdomsförsämring.

Den potentiella marknaden för suPAR i USA och Europa uppgår till över en miljard euro per år, enligt företagets vd Jakob Knudsen.

Jakob_Knudsen— Det är en stor marknad, men när man som vi kommer med ett nytt koncept för inflammationsindikation tar det tid innan man når en större försäljning, säger han.

En prototyp finns sedan två veckor i tester i akutsjukvården på sjukhus i Belgien samt sedan två månader i Afrika i en klinisk studie för bedömning av HIV- och tuberkulospatienter. Förfrågan finns från flera svenska sjukhus, vilka vill inte Jakob Knudsen avslöja.

Sedan 2009 har bolaget en laboratorieversion av analysinstrumentet på marknaden, som ger en mer exakt haltanalys av proteinet, men som tar längre tid. Försäljningen av det instrumentet låg 2012 på runt en miljon danska kronor, en ökning med 50 procent jämfört med året innan. Ambitionen är att utveckla fler applikationer av testet framöver.

ViroGates hoppas att nå vinst under 2014, men behöver troligen ta in nytt kapital nästa år, enligt Jakob Knudsens bedömning. Senaste kapitaltillskottet kom för ett år sedan med drygt elva miljoner danska kronor.

Företaget har ett trettiotal ägare, bland dem affärsmannen Mads Kjærs familjs holdingbolag The Way Forward, såddkapitalbolaget BioVision och medicinimportföretaget MissionPharma. Styrelseordförande är Jørgen Thorball. Bolaget har sju anställda.

Elisabet Ottosson

Om en månad lanseras medicinteknikbolaget ViroGates snabbtest i hela Europa, ett test som ska användas inom akutsjukvård och påvisa om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.