fredag 26 april 2024

inloggad som

Serstech tar in tolv miljoner — siktar på snar notering

|  
|  

Elektronikbolaget Serstech på Ideon tar in tolv miljoner kronor från ett 90-tal privata investerare. Kapitalet går till att slutföra utvecklingen, och påbörja kommersialiseringen, av en portabel spektrometer. Företaget planerar en snar notering på Aktietorget eller First North.

Serstech har under fler år utvecklat en spektrometer som kan användas exempelvis av tulltjänstemän för att avgöra om en förpackning innehåller olagliga substanser, men också inom läkemedelsindustrin för att kontrollera innehållet i leveranser. Med Serstechs spektrometer riktas en laserstråle mot ämnet som vill kontrolleras varpå molekylrörelser läses av. Svaret matchas sedan mot en databas och det aktuella innehållet kan på så sätt identifieras på mindre än en minut.

För ett par år började Serstech inrikta sig på att göra tekniken portabel och strax innan jul tog bolaget in tre miljoner kronor i en övertecknad emission som skulle räcka till att slutföra utvecklingsarbetet. Men aptiten var större än så och i dagarna stängde bolaget ytterligare en runda där kassan fylls på med tolv miljoner kronor.

— Det fanns ett stort intresse och vi såg en möjlighet att ta in kapital som gör att vi kan slutföra utveckling och dessutom inleda arbetet med att komma ut på marknaden, säger Serstech vd Peter Höjerback.

Den egna organisationen kommer nu att växa samtidigt som bolaget knyter upp internationella distributörer.
Med den sista emissionen, som värderar bolaget till 40 miljoner kronor inklusive de senaste 12 miljonerna, har Serstech närmare 150 aktieägare. Enligt Peter Höjerback är bolaget på väg till någon av de mindre handelslistorna, någon ytterligare emission är då inte aktuell.

— Nu måste vi bevisa och leverera det vi har lovat, säger han.

Ett antal tester pågår och målet är att försäljningen ska vara igång vid slutet av året. Bolaget ligger i förhandling med legotillverkare kring produktion som kommer att hamna i Sverige, exakt var är inte bestämt. Verksamheten omsatte i fjol knappt en miljon kronor och sysselsätter i dag tio anställda.

Joel Lyth

Elektronikbolaget Serstech på Ideon tar in tolv miljoner kronor från ett 90-tal privata investerare. Kapitalet går till att slutföra utvecklingen, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.