lördag 20 april 2024

inloggad som

Universitetssatsning ska rädda krisande brödindustri

Lunds universitets holdingbolag Luis går tillsammans med Kristianstads högskola in som delägare i forskningsbolaget ViscoSens. Målet är att hitta fiberrika brödrecept som kan locka hälsomedvetna ungdomar att åter bre smör på frukostmackor.

Bakom ViscoSens står de tre Lundaforskarna Christina Skjöldebrand, Malin Sjöö och Elin Östman. I höstas rekryterades Tord Ekegren till vd-posten. Han har ett förflutet som chef på Pågens och ser med oro på utvecklingen för den svenska brödmarknaden som påverkats negativt när konsumenter försöker undvika snabba kolhydrater.

— Sedan mitten av 2000-talet har vi sett en volymnedgång på 3-4 procent per år. Det är framförallt unga kvinnor som väljer bort brödet, säger Tord Ekegren.

ViscoSens har utvecklat tester för att avgöra hur snabbt kolhydraterna i olika bröd tas upp i kroppen. Med finmalen havrefiber i bröddegarna går upptagningsprocessen i magen långsammare, varpå svängningarna i blodsockret blir mindre. Från att främst ha jobbat med att erbjuda tester ska ViscoSens nu ta fram recept, och eventuellt också mjölblandningar, som bagerierna kan använda och sedan sätta hälsopåståenden på brödförpackningen.

— Vi har fortfarande en del myndighetsfrågor och produktutveckling att jobba med. Någon större försäljning blir det först 2014, säger Tord Ekegren.

Grundarna är även efter investeringen majoritetsägare i ViscoSens där Luis och Kristianstads högskola äger runt 20 procent vardera.

Joel Lyth

Lunds universitets holdingbolag Luis går tillsammans med Kristianstads högskola in som delägare i forskningsbolaget ViscoSens. Målet är att hitta fiberrika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.