tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Teknikskifte hos Qubulus efter Apple-smäll

En allt tuffare marknad och hårdare bud från Apple har fått Malmöbolaget Qubulus att lägga om strategin. När bolaget till sommaren lanserar ny teknik för inomhuspositionering är det inte mobilanvändarna som är kundgruppen, utan köpcenter som vill hålla koll på hur kunderna rör sig.

Qubulus teknik använder signalerna från närbelägna wifi-routrar – antenner som mobiler och datorer använder för att ansluta trådlöst till internet – för att hitta positionen inomhus. 2011 införde Apple restriktioner som gör det betydligt svårare för externa utvecklare att komma åt den nödvändiga wifi-informationen i Iphone-mobiler. Några skäl har Apple inte uppgett men i mars köpte teknikjätten upp det lilla Silicon Valley-bolaget WiFiSlam, som utvecklar just inomhuspositionering baserad på wifi-signaler.

I kombination med allt hårdare konkurrens på marknaden för positioneringstjänster har det fått Qubulus att tänka om. Istället för att utveckla teknik åt mobilanvändare som exempelvis vill orientera sig på en flygplats ska mjukvaran användas av de som hanterar wifi-nätet, exempelvis köpcenter som vill analysera hur kunderna rör sig i lokalerna.

En ombyggd version av mjukvaran, som installeras direkt på wifi-routrarna, ska lanseras efter sommaren uppger vd Frank Schuill. Pilottester pågår redan på ett köpcentrum i Storbritannien och ett i Malmö. Vilket vill Frank Schuill inte säga, men delägaren Reteam sköter bland annat uthyrning av butiksyta i Triangeln.

Tekniken fungerar bara så länge användarnas mobiler har wifi aktiverat på telefonen, något som ungefär varannan har i dag, enligt Frank Schuill.

Satsningen kommer efter ett turbulent 2011 där medgrundaren och tidigare vd:n Ants Maran lämnade Qubulus. Strax därefter gick Innovationsbron, dansk/schweiziska fonden Omnia samt den spanska affärsängeln Jean-Pierre Payat in med nytt kapital i verksamheten. Sedan dess har bolaget fått bryggfinansiering i form av konsultarbete från delägaren Jayway.

— Vår huvudägare Omnia har lovat att stötta oss tills den nya produkten är klar. Vi räknar med att den ska börja generera intäkter i slutet av 2013, säger Frank Schuill.

Han är överlag förtegen om siffror och vill inte säga hur många anställda bolaget har i dag. I senaste registrerade bokslutet, som löper till juni 2011, redovisar Qubulus en omsättning på två miljoner kronor på tre anställda. Förlusten uppgick även den till två miljoner.

Qubulus, som tidigare haft en adress i Boston, har samlat verksamheten till Jayways lokaler i Malmö.

Erik Olausson

En allt tuffare marknad och hårdare bud från Apple har fått Malmöbolaget Qubulus att lägga om strategin. När bolaget till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.