torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Amerikanskt riskkapital tar över Ängelholmsbolag

Private Equity-bolaget H.I.G. Capital har köpt huvuddelen låneföremedlaren Freedom Finance i Ängelholm. Bolaget har över 100 anställda, enligt den tidigare huvudägaren JZ International.

Freedom Finance är låneförmedlare, som raggar lånekunder åt bland andra GE Money Bank, Wasa Credit och BlueStep. Med en omsättning på 121 miljoner kronor 2011 är bolaget en av de största inom sin sektor på den svenska marknaden. 

Ny ordförande blir Carl Harring från H.I.G. Capital. Freedom Finances vd Per Moberg vill dock inte kommentera ägarbytet närmare.

— Jag kan inte säga något nu, det kommer bli en del förändringar i och med att vi nu blir en grupp, säger Per Moberg till Rapidus.

Under våren har flera storbanker fått kritik för att de säljer vidare information om kunder som blivit nekade lån till aktörer som Freedom Finance. Så sent som i april klargjorde Forex Bank i en intervju med Svenska Dagbladet att de kommer sluta förmedla sådan information till just Freedom Finance.

Bland H.I.G. Capitals befintliga innehav finns VAS Aero Services, tidigare Volvo Aero Services, med huvudkontor i Florida. Bolaget fanns med som spekulant till konkursboet av västsvenska båttillverkaren Nimbus, men Freedom Finance blir det första förvärvet på en svensk mark.

Joel Lyth

Private Equity-bolaget H.I.G. Capital har köpt huvuddelen låneföremedlaren Freedom Finance i Ängelholm. Bolaget har över 100 anställda, enligt den tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.