måndag 20 maj 2024

inloggad som

Amerikanskt riskkapital tar över Ängelholmsbolag

Private Equity-bolaget H.I.G. Capital har köpt huvuddelen låneföremedlaren Freedom Finance i Ängelholm. Bolaget har över 100 anställda, enligt den tidigare huvudägaren JZ International.

Freedom Finance är låneförmedlare, som raggar lånekunder åt bland andra GE Money Bank, Wasa Credit och BlueStep. Med en omsättning på 121 miljoner kronor 2011 är bolaget en av de största inom sin sektor på den svenska marknaden. 

Ny ordförande blir Carl Harring från H.I.G. Capital. Freedom Finances vd Per Moberg vill dock inte kommentera ägarbytet närmare.

— Jag kan inte säga något nu, det kommer bli en del förändringar i och med att vi nu blir en grupp, säger Per Moberg till Rapidus.

Under våren har flera storbanker fått kritik för att de säljer vidare information om kunder som blivit nekade lån till aktörer som Freedom Finance. Så sent som i april klargjorde Forex Bank i en intervju med Svenska Dagbladet att de kommer sluta förmedla sådan information till just Freedom Finance.

Bland H.I.G. Capitals befintliga innehav finns VAS Aero Services, tidigare Volvo Aero Services, med huvudkontor i Florida. Bolaget fanns med som spekulant till konkursboet av västsvenska båttillverkaren Nimbus, men Freedom Finance blir det första förvärvet på en svensk mark.

Joel Lyth

Private Equity-bolaget H.I.G. Capital har köpt huvuddelen låneföremedlaren Freedom Finance i Ängelholm. Bolaget har över 100 anställda, enligt den tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.