lördag 20 april 2024

inloggad som

ProstaLund vänder till vinst

Förra årets nystart av det tidigare krisdrabbade medicinteknikbolaget ProstaLund, med behandlingsteknik för godartad prostataförstoring, har gett kraftigt förbättrat resultat. I det färska bokslutet redovisar bolaget en knapp vinst före skatt under 2012, från att tidigare ha gått med 10-15 miljoner kronor i förlust per år.

Omsättningen i det svenska moderbolaget ökade samtidigt från 2,4 till 6,6 miljoner kronor, oräknat försäljning på 480.000 dollar i det amerikanska dotterbolaget.

Efter att dotterbolaget ProstaLund Operations konkurs våren 2012, återkom nygamla vd:n Magnus Bolmsjö som chef för verksamheten, som samlats i bolaget ProstaLund AB. Förra året dominerades av en flytt av verksamheten från Uppsala tillbaka till Lund, nerskärning av kostnaderna och uppstramning av försäljningen.

— Bolaget gick aldrig bra efter flytten till Uppsala år 2006. Innan dess låg försäljningen runt 40 miljoner kronor. Bolaget var helt urspårat i början på 2012. Vi har satt tillbaka tåget på spåret och nu kör vi bara på, säger Magnus Bolmsjö till Rapidus.

ProstaLund har åter fått igång försäljningsorganisationerna i bland annat USA, Tyskland och Sverige, bolagets största marknader. Nyligen tecknades ett distributionsavtal med ett bolag i Kina, en marknad som på sikt förväntas bli en av de största.

ProstaLund grundades för 20 år sedan kring teknik som tar bort vävnad i prostata med hjälp av mikrovågor, ett snabbt ingrepp som bara kräver lokalbedövning. Vanligaste alternativa behandlingen är traditionell kirurgi. Bolaget säljer eller hyr ut instrument, men största delen av omsättningen utgörs av tillhörande engångsprodukter.

Bolaget har ett tiotal anställda och runt 200 aktieägare, med Bo Håkansson och William Gunnarsson i spetsen.

Elisabet Ottosson

Förra årets nystart av det tidigare krisdrabbade medicinteknikbolaget ProstaLund, med behandlingsteknik för godartad prostataförstoring, har gett kraftigt förbättrat resultat. I det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.