torsdag 25 april 2024

inloggad som

Ny mark och mer pengar till Science Village Scandinavia

Lunds kommun, Lunds universitet och Region Skåne är i färd med att skjuta till ytterligare mark och finansiering till bolaget Science Village Scandinavia, som ska exploatera ytan mellan Max IV och ESS. I dagarna presenterade bolaget ett ramprogram för området, som ska rymma allt från gästbostäder och konferensanläggning, till lokaler åt företag och universitetsfilialer.

Enligt ett färskt styrelsebeslut ska Region Skåne och Lunds kommun skänka två angränsande markområden till Science Village Scandinavia AB, vilket ökar bolagets domäner från 17 till 24 hektar. Lunds universitet ska istället bidra med drygt fyra miljoner kronor i kontant finansiering. Fortfarande måste planen klubbas i bland annat kommun- och regionfullmäktige men det är mest en formalitet, uppger Science Village Scandinavias ordförande Bengt Holgersson.

Ramprogrammet målar upp en grönskimrande vision där forsknings- och kontorslokaler kombineras med cykelbanor, spårväg, parkområden och till och med ett spa. Till hösten räknar Bengt Holgersson med att komma igång med detaljplansarbetet kring första etappen, byggnaderna närmast den planerade spårvägshållplatsen.

— När Max IV tas i drift 2015 ska helst faciliteter som korttidsboenden, laboratorier och verkstäder vara klara, säger han.

I slutet av 2012 gick Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet in med 25 miljoner kronor i Science Village Scandinavia. De tre ägarna beräknar dock att de totalt kommer behöva skjuta till uppåt 75 miljoner kronor innan de får tillbaka pengarna från sålda byggrätter.

Science Village Scandinavia, som tidigare gick under namnet Lundamark, leds i dag av BG Svensson från Lunds universitets utvecklingsbolag Luis. Med som rådgivare är ESS tidigare direktör Colin Carlile. Bolaget är i färd med att rekrytera en ny vd då BG Svensson går i pension till hösten.

Erik Olausson

Lunds kommun, Lunds universitet och Region Skåne är i färd med att skjuta till ytterligare mark och finansiering till bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.