torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lund behöver börsen — och börsen behöver Lund

Kort sagt: En genomgång av de börsnoterade Lundaföretagen visar att en aktieplacerare som väljer att investera i dessa bör vara utrustad med rejäl riskvilja samt en påse pengar. En fungerande aktiemarknad är samtidigt en avgörande förutsättning för att kunna utveckla flera av de unga företag som växt fram i Lund.

Av Anders Haskel, gästskribent

Under de senaste månaderna har Rapidus berättat om flera skånska företag som söker sig till börsen. Några av dessa har kopplingar till Lund. Med tio aktier på Stockholmsbörsens olika listor tillhör dessutom lärdomssätet redan idag en av de städer i Sverige som härbärgerar flest börsnoterade företag.

Lägger vi dessutom till ett antal bolag på marknadsplatser som First North, Aktietorget och NGM är det uppenbart att aktiemarknaden spelar en stor roll för att försörja Lunds näringsliv med kapital. Dessutom finns det ju en riklig flora att välja och vraka bland för de Lundabor som av ena eller andra skälet vill göra sina aktieinvesteringar inom kommunens gränser.

Samtidigt är det lätt att ge rådet att vara försiktig med en sådan strategi. Det beror inte på att företagen är dåliga. Tvärtom.

På den lundensiska börshimlen finns världsstjärnor inom sina respektive områden som Alfa Laval och Axis, ett lovande medicinteknikföretag som Cellavision samt företag inom läkemedelsforskning med stor potential om rätt pusselbitar faller på plats. Ett bra exempel är Active Biotech med läkemedelskandidater som kan bli globala storsäljare.

En titt bakåt i tiden indikerar dessutom att en portfölj bestående av Lunds börsföretag levererat en överraskande hög avkastning under de senaste fem åren. Majoriteten av de noterade bolagen har slagit börsens index, vilket kanske inte är vad gemene man skulle tro.

Problemet är att risken i flera av aktierna periodvis varit mycket hög. Jag betraktar då risk som den andel av värdet som går förlorad om investeringen gjorts vid sämsta möjliga tidpunkt.

Hög risk är dessutom något som mer eller mindre ligger i sakens natur eftersom det i Lunds näringsliv i flera fall handlar om bolag som växt fram ur en forskningsmiljö, med nära kopplingar till universitet, och som fortfarande befinner sig i ett tidigt skede på utvecklingskurvan.

Ett exempel som speglar den höga risk och som dessutom visar hur aktieplacerare kan kastas mellan hopp och förtvivlan är Active Biotech. Aktien steg kraftigt under 2009 och 2010 i takt med att bolaget presenterade lovande forskningsresultat. 2011 kom däremot besvikelserna slag i slag och företaget tappade som mest 90 procent av sitt börsvärde. Under det senaste året har aktien på nytt rört sig uppåt vilket betyder att den som gick in i aktien för fem år sedan kan kliva av med en hyfsad vinst.

En börsinvesterare med fokus på Lund bör dessutom vara stadd vid god kassa. Några av de bolag som varit allra flitigast på den svenska marknaden att vid upprepade tillfällen hämta in pengar via nyemissioner huserar i Lund. Det gäller bland annat Active Biotech, Anoto, BioInvent och Precise Biometrics. Det sistnämnda företaget tog beslut om ännu en nyemission på tisdagens bolagsstämma. Därmed är bolaget – om jag räknat rätt — uppe i sin fjortonde nyemission under en tioårsperiod.

Fingeravtrycksbolaget Precise är dessutom ett perfekt exempel för att spegla de stora risker som är förknippade med aktier i bolag som ännu inte kan visa upp stabila intäkter. Under första veckan i mars rusade aktien över 100 procent. Ett par veckor senare var stora delar av uppgången borta.

En viktig slutsats är ändå att flera av Lunds mer välkända företag knappast hade kommit dit de är idag utan en något så när väl fungerande aktiemarknad. Så kommer det att se ut även i framtiden och flera av de nya bolag som är på väg in på börsen kommer säkert att återkomma till aktiemarknaden för att få in friskt kapital.

Avsaknaden av nya börsbolag har diskuterats friskt sedan en tid. Vissa pessimister spår att börsen går mot en sotdöd, tyngd av ett allt tuffare regelverk och orimliga krav från investerare. Men behovet av riskkapital visar att behovet av en fungerande aktiemarknad kanske är större än någonsin. Det stora flödet av nya bolag från Lund med omnejd visar dessutom att beroendet är ömsesidigt. En svältfödd Stockholmsbörs behöver Lund.

Kort sagt: En genomgång av de börsnoterade Lundaföretagen visar att en aktieplacerare som väljer att investera i dessa bör vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.