Kort sagt: En genomgång av de börsnoterade Lundaföretagen visar att en aktieplacerare som väljer att investera i dessa bör vara utrustad med rejäl riskvilja samt en påse pengar. En fungerande aktiemarknad är samtidigt en avgörande förutsättning för att kunna utveckla flera av de unga företag som växt fram i Lund.
Av Anders Haskel, gästskribent
Under de senaste månaderna har Rapidus berättat om flera skånska företag som söker sig till börsen. Några av dessa har kopplingar till Lund. Med tio aktier på Stockholmsbörsens olika listor tillhör dessutom lärdomssätet redan idag en av de städer i Sverige som härbärgerar flest börsnoterade företag.
Lägger vi dessutom till ett antal bolag på marknadsplatser som First North, Aktietorget och NGM är det uppenbart att aktiemarknaden spelar en stor roll för att försörja Lunds näringsliv med kapital. Dessutom finns det ju en riklig flora att välja och vraka bland för de Lundabor som av ena eller andra skälet vill göra sina aktieinvesteringar inom kommunens gränser.
Samtidigt är det lätt att ge rådet att vara försiktig med en sådan strategi. Det beror inte på att företagen är dåliga. Tvärtom.
På den lundensiska börshimlen finns världsstjärnor inom sina respektive områden som Alfa Laval och Axis, ett lovande medicinteknikföretag som Cellavision samt företag inom läkemedelsforskning med stor potential om rätt pusselbitar faller på plats. Ett bra exempel är Active Biotech med läkemedelskandidater som kan bli globala storsäljare.
En titt bakåt i tiden indikerar dessutom att en portfölj bestående av Lunds börsföretag levererat en överraskande hög avkastning under de senaste fem åren. Majoriteten av de noterade bolagen har slagit börsens index, vilket kanske inte är vad gemene man skulle tro.
Problemet är att risken i flera av aktierna periodvis varit mycket hög. Jag betraktar då risk som den andel av värdet som går förlorad om investeringen gjorts vid sämsta möjliga tidpunkt.
Hög risk är dessutom något som mer eller mindre ligger i sakens natur eftersom det i Lunds näringsliv i flera fall handlar om bolag som växt fram ur en forskningsmiljö, med nära kopplingar till universitet, och som fortfarande befinner sig i ett tidigt skede på utvecklingskurvan.
Ett exempel som speglar den höga risk och som dessutom visar hur aktieplacerare kan kastas mellan hopp och förtvivlan är Active Biotech. Aktien steg kraftigt under 2009 och 2010 i takt med att bolaget presenterade lovande forskningsresultat. 2011 kom däremot besvikelserna slag i slag och företaget tappade som mest 90 procent av sitt börsvärde. Under det senaste året har aktien på nytt rört sig uppåt vilket betyder att den som gick in i aktien för fem år sedan kan kliva av med en hyfsad vinst.
En börsinvesterare med fokus på Lund bör dessutom vara stadd vid god kassa. Några av de bolag som varit allra flitigast på den svenska marknaden att vid upprepade tillfällen hämta in pengar via nyemissioner huserar i Lund. Det gäller bland annat Active Biotech, Anoto, BioInvent och Precise Biometrics. Det sistnämnda företaget tog beslut om ännu en nyemission på tisdagens bolagsstämma. Därmed är bolaget – om jag räknat rätt — uppe i sin fjortonde nyemission under en tioårsperiod.
Fingeravtrycksbolaget Precise är dessutom ett perfekt exempel för att spegla de stora risker som är förknippade med aktier i bolag som ännu inte kan visa upp stabila intäkter. Under första veckan i mars rusade aktien över 100 procent. Ett par veckor senare var stora delar av uppgången borta.
En viktig slutsats är ändå att flera av Lunds mer välkända företag knappast hade kommit dit de är idag utan en något så när väl fungerande aktiemarknad. Så kommer det att se ut även i framtiden och flera av de nya bolag som är på väg in på börsen kommer säkert att återkomma till aktiemarknaden för att få in friskt kapital.
Avsaknaden av nya börsbolag har diskuterats friskt sedan en tid. Vissa pessimister spår att börsen går mot en sotdöd, tyngd av ett allt tuffare regelverk och orimliga krav från investerare. Men behovet av riskkapital visar att behovet av en fungerande aktiemarknad kanske är större än någonsin. Det stora flödet av nya bolag från Lund med omnejd visar dessutom att beroendet är ömsesidigt. En svältfödd Stockholmsbörs behöver Lund.