måndag 4 december 2023

inloggad som

Koalition i kommunhuset gynnar företagsklimatet

Skånes borgerligt styrda kommuner hamnade som vanligt högt upp på listan när Svenskt Näringsliv i dag presenterade sin årliga rapport över företagsklimatet i landets kommuner. Men undantagen är många — och klättrar snabbast gör de kommuner som styrs av blocköverskridande koalitioner, visar Rapidus genomgång av de senaste sex årens ranking.

De fem högst rankade skånska kommunerna Vellinge, Ängelholm, Staffanstorp, Höganäs och Kävlinge finns alla med bland de fjorton borgerligt styrda kommunerna. Men i toppen finns även Osby, som styrs av en koalition, och Burlöv där socialdemokraterna styr i minoritet. I gengäld hamnar borgerligt styrda Höör, Hässleholm och Simrishamn långt ner på listan.

En liknande paradox finns i sydvästra Skåne, där borgerligt styrda Lund konsekvent rankats sämre än Malmö, under socialdemokratisk dominans. Lunds kommunstyrelseordförande Mats Helmfrid (M) pekar dock på att Lund har många offentligt anställda, en faktor som drar ner betyget i Svenskt Näringslivs modell.

— Där halkar vi efter, eftersom vi har universitet och sjukhuset som är offentligt finansierade. Ur den aspekten skulle det vara bättre att flytta dem någon annanstans, säger han.

Rapidus har även tittat närmare på hur de skånska kommunernas ranking utvecklat sig under de senaste två mandatperioderna. De kommuner som styrs av enbart borgerliga partier eller enbart av de rödgröna har i genomsnitt tappat 22 respektive 17 placeringar i den nationella rankingen. De kommuner där partier från det andra blocket också släppts in har istället ökat med i genomsnitt en placering.

Bäst har Hörby gått. Kommunen, som styrs av allianspartierna tillsammans med miljöpartiet, har klättrat från plats 187 till 62 de senaste sex åren.

— Vi har haft ett väldigt bra samarbete även med socialdemokraterna, som inte är med i koalitionen, kring de insatser vi gjort. Många företag efterfrågar också samförståndslösningar, de tycker inte om när det är för mycket konflikter bland politikerna, säger Lars Ahlkvist, moderat kommunstyrelseordförande.

Både han och Mats Helmfrid menar att partifärgen i rådhuset egentligen inte borde spela någon större roll för företagsklimatet.

— Vi har haft enighet över blockgränserna om att driva frågorna om ökat stöd till nyföretagande och så vidare. Men det är klart, det är vi som drivit frågorna. Och sedan vi tog över makten 2006 har vi i det närmaste dubblat satsningarna på exempelvis näringslivskontoret, säger Mats Helmfrid.

Svenskt Näringslivs ranking bygger på en enkätundersökning hos drygt 31.000 företagare runt om i landet i kombination med faktorer som kommunalskatt, sysselsättningsgrad och antalet nystartade företag.

Erik Olausson

Skånes borgerligt styrda kommuner hamnade som vanligt högt upp på listan när Svenskt Näringsliv i dag presenterade sin årliga rapport […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad