torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Nanoteknikbolaget Glo drar in rekordinvestering…

Rapidus kan i dag berätta om en av de största investeringarna någonsin för en skånsk forskningsavknoppning. Glo, med rötterna i nanometerkonsortiet i Lund, genomför en aktieemission som tillför flera hundra miljoner kronor i riskkapital. Målet är att ha en första kommersiell lysdiod på marknaden vid årsskiftet.

Genom emissionen ökar europeiska riskkapitalbolaget Wellington Partners, bland annat delägare i Spotify, sin ägarandel och blir tillsammans med Teknoinvest största ägare i Glo.

Bart Markus— Glo har en väldigt hög potential och fokus ligger fortfarande på att bygga upp verksamheten, säger Bart Markus, delägare på Wellington Partners och styrelseledamot i Glo.

Han vill inte uppge exakt hur mycket kapital som tillförs i den aktuella emissionen men säger att det rör sig om ”flera hundra miljoner svenska kronor”.

Betalningen sker dels kontant, dels genom kvittning av lån. Totalt emitteras uppåt 3,1 miljoner nya aktier. Om aktievärdet är detsamma som vid senaste emissionen från 2011, då Wallenbergarnas ägarbolag Foundation Asset Management gick in med 30 miljoner kronor, innebär det en kapitalresning på mer än en halv miljard kronor.

Glo tillverkar lysdioder baserade på nanotrådar och är en avknoppning från nanometerkonsortiet i Lund där bland andra professor Lars Samuelson ingår. Bolaget grundades 2005 och har utvecklat en teknik där lysdioder odlas på kiselplattor som teoretiskt ger möjlighet att massproducera dioderna till ett betydligt lägre pris än i dag.

Enligt Bart Markus är Glo nu i slutfasen av sin produktutveckling och ska kunna nå de första kunderna inom skärm- och belysningsindustrin vid slutet av året.

Sedan 2,5 år tillbaka leds verksamheten av Fariba Danesh, som kom närmast från en roll som divisionschef på Nasdaq-noterade Avago Technologies. Ordförande är Kaj den Daas, tidigare vice vd på Philips Lighting.

Joel Lyth

Rapidus kan i dag berätta om en av de största investeringarna någonsin för en skånsk forskningsavknoppning. Glo, med rötterna i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]