torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Tele2 lanserar Excitos server

Det senaste årets strategi att satsa på bredbands- och tv-operatörer börjar ge utdelning för teknikbolaget Excito i Malmö. I en pilotlansering säljer nu Tele2 Excitos medieserver för hemmet som en del av ett tv-abonnemang.

Vd Patrik Nilsson beskriver affären som ett genombrott för Malmöbolaget, som redan för diskussioner med ytterligare ett 20-tal europeiska operatörer.

Excito har utvecklat en medieserver för hemmabruk som kan kopplas samman med stereo, tv och annan hemelektronik. Tanken är att användaren ska kunna få tillgång till såväl privat medieinnehåll som utbudet på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet.

Tele2 lanserar hemmaservern under namnet TV-player, som en del av en abonnemangstjänst med strömmad film och tv via nätet. I ett första skede säljs den i fem svenska butiker, däribland i Emporia och Burlöv Center, samt på nätet.

— Det är tjänsterna Tele2 tjänar på. De subventionerar våra boxar och mjukvara, precis som mobiloperatörerna subventionerar telefoner, säger Patrik Nilsson.

Han räknar med att Tele2-affären ska bana väg för avtal med fler europeiska kunder, som bolaget för långt gångna diskussioner med. Trenden mot mer strömmande medietjänster är tydlig menar han, och pekar bland annat på undersökningar som att visar film- och tv-tjänsten Netflix ensamt står för en tredjedel av internettrafiken kvällstid i USA.

— Apple och Google håller på med grejer som liknar vår. Och i USA har Boxee och Roku dykt upp efter att Netflix blivit en sådan succé, säger Patrik Nilsson.

Excito har 13 anställda och har nyligen flyttat till lokaler i Malmö Arena. Bolagets medieserver har funnits på marknaden ett antal år men försäljningen har aldrig riktigt tagit fart. 2012 omsatte bolaget 3,3 miljoner kronor med runt 13 miljoner i förlust.

Verksamheten har finansierats med en rad mindre emissioner från ägarkretsen, som inkluderar Innovationsbron, Malmöprofilen Percy Nilsson och Nedermans koncernchef Sven Kristensson. Under 2012 tog bolaget in totalt 13 miljoner kronor, uppger Patrik Nilsson.

Erik Olausson

Det senaste årets strategi att satsa på bredbands- och tv-operatörer börjar ge utdelning för teknikbolaget Excito i Malmö. I en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]