onsdag 5 juni 2024

inloggad som

Öresundsmodellen går på export

Nordiska ministerrådet använder erfarenheterna från Öresundsregionen när Finland och Estland nu vill stärka banden länderna emellan. Organisationens kontorschef i Tallinn, Berth Sundström, ser Øresundskomiteen och Medicon Valley Alliance som modeller för integrationsarbetet på andra sidan Östersjön, där inte minst Tallinns starka IT-sektor bäddar för etableringar.

— Vi kan använda erfarenheterna från Öresundsregionen där jag ser stora likheter. Här får vi nog ingen bro, men vi har starka färjeförbindelser som kan bli ännu bättre, säger Berth Sundström till Rapidus.

Redan i dag arbetar och bor 30.000 estländare i Finland. Därtill pendlar upp mot 60.000 dagligen med färjan som tar en halvtimme enkel resa. Organisationen ska nu kartlägga de exakta strömmarna närmare.

Berth Sundström ser bland annat möjligheter att bryta ner skattebarriärer och minska den svarta ekonomin i regionen, i det arbetet kommer Nordiska Ministerrådet nu att titta på erfarenheterna från Öresundsregionen för hjälp och inspiration.

— Skatteavtalen ska fungera som Öresundsregionen där vi har mycket att lära. Också inom logistik finns det möjligheter. Vi arbetar med att skapa de nödvändiga nätverken som krävs för att få avtalen på plats, säger Berth Sundström. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Nordiska ministerrådet använder erfarenheterna från Öresundsregionen när Finland och Estland nu vill stärka banden länderna emellan. Organisationens kontorschef i Tallinn, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

    Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.