tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BIMobject landar fyra miljoner — satsar på Storbritannien

Med fyra färska miljoner kronor i kassan och finalplats på Red Herrings lista tar IT-bolaget BIMobject sikte på den brittiska marknaden. Genom en aggressiv tillväxtplan är målet att etablera sig som standardbibliotek för de stora rit- och konstruktionsprogrammen.

Med BIM, Building Information Modeling, läggs hela byggprocessen i en simulerad 3D-miljö med möjlighet att på ett tidigt stadie kunna göra exempelvis energiberäkningar. Utvecklingen drivs på av beställarna som vill få en smidig konstruktionsfas och i det pågående teknikskiftet vill Malmöbolaget BIMobject slå sig in på marknaden.

Företaget utvecklar mjukvaruverktyg och en portaltjänst som samlar produkter från byggmaterialtillverkare och möbelindustrin. Slutanvändare är arkitektfirmor och andra aktörer i byggbranschen som gratis plockar ner produkterna till sina ritprogram.

Stefan Larsson Bim port2— Vi har 90.000 unika användare per månad från att ha legat på 30.000 före årsskiftet, säger BIMobjects vd Stefan Larsson till Rapidus.

Bland de existerande kunderna finns byggmaterialtillverkaren Weber Saint-Gobain, danska kökstillverkaren HTH och svenska Smedbo som gör tillbehör till badrum. Förutom exponering får tillverkarna tillgång till information kring vilka som laddar ner deras produkter vilket ger ingångar till nya affärer.

BIMobjects affärsmodell vilar på tre ben. I dagsläget kommer huvuddelen av intäkterna från projekt där bolaget konstruerar BIM-objekt åt tillverkare av produkter och material som används i byggbranschen. Men på sikt ska abonnemang och uppbyggnaden av interna molntjänster ta över.

Av de 17 anställda finns 7 finns vid huvudkontoret i Malmö och resten är spridda på kontor i Göteborg, Tyskland, Finland, Danmark och senast England, där Alan Baikie har rekryterats från Graphisoft för att leda Londonkontoret. Logiken bakom satsningen i Storbritannien är att regeringen där har satt upp väldigt ambitiösa besparingsmål för att minska de offentliga kostnaderna inom nybyggnation och renovering.

— I praktiken betyder det att BIM används i alla offentliga upphandlingar och utvecklingen i Storbritannien följs med intresse av övriga europeiska länder, säger Alan Baikie.

Redan i fjol hade BIMobject planer på ta in kapital från ett större riskkapitalbolag. Istället blev det affärsänglar som gick med runt fyra miljoner kronor i en emission som nyligen stängdes.

Amerikanska Trimble, en konkurrent till svenska Hexagon, köpte för snart ett år sedan upp ritprogrammet ScetchUp från Google och har föregående år också förvärvat Tekla som utvecklar mjukvara för BIM-modellering.

— De utmanar den största cad-leverantören Autodesk. Att det pågår en sådan dragkamp gör branschen intressant ur ett investerarperspektiv. Vi planerar att genomföra en större kapitalanskaffning senare i år, säger Stefan Larsson.

Joel Lyth

Med fyra färska miljoner kronor i kassan och finalplats på Red Herrings lista tar IT-bolaget BIMobject sikte på den brittiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.