fredag 22 november 2024

inloggad som

Danmarks nya IT-komet växer ifrån riskkapitalet

Tradeshift har bara tre år på nacken och växer med tresiffriga procenttal. I januari utannonserades ett partnerskap med Silicon Valley-baserade Intuit, värt ett mångmiljonbelopp i dollar. Och något ytterligare kapitaltillskott kommer nu inte behövas, uppger vd:n och grundaren Christian Lanng.

Tradeshift utvecklar system för e-fakturering och tar betalt av storbolagen för att deras underleverantörer ska få kunna ansluta sig till nätverket.

— Varje gång vi ingår i ett samarbete med en storbolagskund innebär det att tusentals av deras leverantörer ansluter sig till vår plattform med ett gratis konto. Det är grunden för vår affärsmodell. Vi är övertygade om att enda vägen till kritisk massa är att accelerera inflödet av gratis konton, förklarar Christian Lanng för Rapidus.

Man kan knappast undgå honom inom dansk IT-industri idag, trots att Tradeshift grundades så sent som 2010. Bolaget har omtalats som ett av decenniets mest banbrytande uppstartsbolag inom IT, av såväl magasinet Wired som teknikbloggen Techcrunch.

— Vi har nu nära 100 anställda och 160.000 bolag som använder vår plattform, med flera hundra tusen ytterligare på väg in. Dessutom håller vi på att få in ett miljonbelopp genom vårt strategiska partnerskap med Intuit, säger Christian Lanng.

Partnerskapet innebär dels en kapitalinvestering, som enligt Børsen värderar Tradeshift till över en miljard danska kronor, dels ger det Tradeshift tillträde till en ny potentiell kundkrets på fem miljoner små- och medelstora företag, främst i USA.

Det handlar om Intuits webbaserade ekonomisystem QuickBooks, som ligger bakom Intuits omsättning på 4,2 miljarder dollar 2012. Framöver ska användarna av QuickBooks även kunna nyttja Tradeshifts system för e-fakturering.

Därmed ska det enligt Christian Lanng inte behövas några ytterligare kapitaltillskott till bolaget, som i dag har kunder i 190 länder och utöver Köpenhamn har kontor i San Francisco, Amsterdam och London. Bland kunderna finns Vestas, Frankrikes regering samt transportkoncernen Kuehne+Nagel.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Tradeshift har bara tre år på nacken och växer med tresiffriga procenttal. I januari utannonserades ett partnerskap med Silicon Valley-baserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.