måndag 1 juli 2024

inloggad som

… och Sparbanken Syd håller kreditförlusterna i schack

2011 sänktes Sparbanken Syd av stora kreditförluster i tre lokala företagskonkurser. Bokslutet för 2012 visar åter vinst på helåret. Kreditförlusterna har minskat, men är liksom hos Sparbanken Öresund ändå märkta av tuffa tider.

Totalt sett ökar Sparbanken Syd affärsvolymen med 5,5 procent till 24 miljarder kronor. Rörelseresultatet går från minus 77 miljoner till en vinst på 44 miljoner.

— Den rena inlåningen växer med 4 procent. Bolånesidan har också ökat. Vi har stort fokus på befintliga kunder och försöker jobba med en kontrollerad volymtillväxt, säger vd Susanne Kallur till Rapidus.

Kreditförlusterna går från 98 miljoner kronor i bokslutet för 2011 till 26 miljoner, varav hälften är konstaterade och hälften reserverade. Siffran ska ändå jämföras med 2010 och åren innan dess då den låg mellan 5 och 8 miljoner.

Sparbanken Syd redovisar en kapitaltäckningskvot på 1,65. Det är Susanne Kallur nöjd med. Obligationsprogrammet som planeras under våren handlar inte om att stärka kapitalbasen.

— Nej, det gör det inte. Vi ska plocka in ett par hundra miljoner i ett obligationsprogram, men det handlar i första hand inte om kapitalbasen utan om att diversifiera upplåningen, säger hon.

Sparbanken Syd har huvudkontor i Ystad och ytterligare fem kontor i regionen. Banken står liksom Sparbanken Öresund utanför det stora samarbetsavtal med Swedbank som resterande sparbanker har.

Sparbanken 1826 i Kristianstad kom med sin rapport i tisdags. Den visar en volymtillväxt på 5 procent, till 57 miljarder kronor, och ett rörelseresultat på koncernnivå på 197 miljoner. Bankens aktier i Panaxia har skrivits ner till noll och bolagets krediter reserverats fullt ut. I bokslutet redovisas totala kreditförluster på 74 miljoner kronor.

Kristian Svensson

2011 sänktes Sparbanken Syd av stora kreditförluster i tre lokala företagskonkurser. Bokslutet för 2012 visar åter vinst på helåret. Kreditförlusterna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.