onsdag 8 maj 2024

inloggad som

EXTRA: Sparbanken Öresund växer men halverar vinsten…

Sparbanken Öresund ökade affärsvolymen med 6,3 procent under 2012. Samtidigt rasade rörelseresultatet från 111 miljoner kronor till 48 miljoner. Kreditförluster och omstruktureringskostnader för dotterbolaget Cerdo tynger.

Den totala affärsvolymen, det vill säga summan av alla pengar som hanteras, uppgick till 98,6 miljarder kronor. Främst är det på företagssidan, och i Malmö och Helsingborg som tillväxten sker.

— Planen är att växa med fler företagskunder. Det har slagit igenom väl, framförallt mot slutet av året, säger vd Lars Ljungälv i samband med bokslutsrapporten på torsdagsmorgonen.

Idag ligger en fjärdedel av affärerna på företagssidan. Målet är att öka andelen till 40 procent de närmaste åren, utan att tappa privatkunder.

Under hösten har banken gjort en genomlysning av kreditstocken. Det har lett till ökade reserveringarna för kreditförluster, från 71 miljoner kronor vid utgången av 2011 till 127 miljoner i dagens rapport. Det mesta ligger på privatsidan.

Om några veckor avslutas flytten till huvudkontoret i Malmö av den del av Cerdo Bankpartner som jobbar med systemstöd till ägarna Sparbanken Öresund och Sparbanken Syd. Kvar i Helsingborg blir ett sjuttiotal anställda som jobbar med IT och externa kunder. I bokslutet tas kostnader motsvarande 35 miljoner kronor för omstruktureringen. Enligt Lars Ljungälv är det inte klart om enheten i Helsingborg ska säljas ut.

Banken har under 2012 jobbat för att pressa omkostnaderna, bland annat på personalsidan, vilket syns i resultaträkningen. Som Rapidus tidigare berättat har också kapitalbasen stärkts genom förlagslån på totalt 525 miljoner kronor, riktade till privatinvesterare i regionen. Kapitaltäckningskvoten har gått från 1,46 till 1,82.

— Reglerna för detta kommer att stramas upp och vi vill visa att vi kan ta in kapital. Det är också bra för företagsaffärerna att ha en stark balansräkning, säger Lars Ljungälv som tillträdde som vd för snart ett år sedan.

Kristian Svensson

Sparbanken Öresund ökade affärsvolymen med 6,3 procent under 2012. Samtidigt rasade rörelseresultatet från 111 miljoner kronor till 48 miljoner. Kreditförluster […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.