Hittills har Mitrionics teknik för programmerbara kretsar främst nyttjats i specialiserade superdatorer, med användare som amerikanska försvaret, George Washington University och Oak Ridge National Laboratory i Tennessee. Med ett nytt utvecklingsverktyg på väg att lanseras hoppas bolaget bredda kundbasen rejält — inte minst på hemmaplan.
Mitrionics återuppstod hösten 2011 efter att Lundabon och tidigare Knowit-konsulten Sasan Fallahi köpt loss patenten från det ursprungliga Mitrionics, som gick i graven 2010. Kärnan i rättigheterna är Mitrion Virtual Processor samt Mitrion-C, ett programmeringsspråk som används för att konfigurera programmerbara kretsar, så kallade FPGA:er, till att utföra parallella beräkningar mer effektivt. Bland tillämpningarna finns DNA-matchning och högfrekvenshandel.
Nu ligger Mitrionics i startgroparna för att lansera Logicule, ett utvecklingsverktyg som inte främst riktar sig till de avancerade superdatoranvändarna, utan tillverkare av kretsar och komponenter i allt från mobiltelefoner till personbilar. Genom att introducera en högre abstraktionsnivå ska Logicule korta ner utvecklingstiden för nya kretsar. Teknikchefen Stefan Möhl jämför med hur införandet av logiska operatorer underlättade sammankopplingen av enskilda transistorer i datorålderns begynnelse.
— Det kommer framförallt vara användbart för att ta fram prototyper och tidiga produkter. Kan du korta utvecklingstiden för nya produkter med tre månader är det tre månaders ytterligare försprång gentemot dina konkurrenter, säger Mitrionics teknikchef Stefan Möhl.
Tekniken testas just nu hos svenska utvecklare av FPGA- och ASIC-kretsar, som är dedikerade till en specifik uppgift. Enligt Stefan Möhl satsar bolaget denna gång på lokala kunder i första hand, bland annat för att underlätta supporten. En publik version av Logicule är tänkt att släppas under året. Under tiden tickar intäkterna in från Mitrion-C, men någon större omsättning handlar det inte om, uppger Stefan Möhl.
Vid konkursen 2010 hade närmare elva miljoner dollar investerats i Mitrionics, som hade ett 20-tal anställda som mest. I dag är verksamheten betydligt blygsammare, bolaget har tre anställda men går i gengäld med nollresultat, enligt Stefan Möhl. Utöver majoritetsägaren Sasan Fallahi finns en handfull privatinvesterare med i ägarlistan.
Erik Olausson