söndag 28 april 2024

inloggad som

Malmöbolag jagar kapital för cancerpreparat

Vid senaste kapitalresningen fick bioteknikbolaget WntResearch i Malmö bara in hälften av det önskade kapitalet. Nu har ägarna beslutat att ge styrelsen möjlighet till en ny emission på maximalt åtta miljoner kronor.

Med det tillskottet anser sig företaget ha tillräcklig finansiering för de planerade kliniska studierna för cancersubstansen Foxy-5. Bolaget hoppas kunna ta fram världens första cancerpreparat, verksamt vid metastasfasen av bröst-, prostata- och tjocktarmscancer. Metastasfasen är den dödliga fasen i sjukdomen då cancerns sprids i kroppen.

— Vi kommer inte starta de planerade kliniska testprogrammen utan kompletterande finansiering, säger vd Nils Brünner.

Detaljer kring belopp, vilken typ av emission och när den ska genomföras beslutas av styrelsen nu på torsdag.

WntResearch har tidigare genomfört prekliniska toxikologiska försök. Det nu planerade studieprogrammet omfattar kliniska studier i fas I som ska starta under andra kvartalet i år, och efterföljande fas II-studier med start 2014.

Företaget har jobbat aktivt med att skaffa finansiering det senaste året. Vid emissionen i höstas fick företaget dock bara in 5,8 miljoner kronor mot önskade 13 miljoner. Tidigare under 2012 fick företagets projekt EU-finansiering motsvarande 38 miljoner inom ramen för ett godkänt Eurostarsprojekt, tillsammans med samarbetsbolag. Dessutom ingick bolaget samma år avtal med riskkapitalfonden Global Emerging Markets, GEM, om totalt cirka 19 miljoner kronor i form av bland annat optioner. Den exakta slutliga summan är länkat till hur WntResearchs aktiehandeln går.

— Avtalet med GEM ger en finansieringsmöjlighet som kan vara ett supplement till emissionen. Vi har inte löst in optionerna ännu. För att få de riktiga beloppen krävs en hög omsättning av aktien, säger Nils Brünner.

WntResearch grundades 2007. Verksamheten är baserad på forskning från Lunds universitet. Företaget har få anställda och arbetar istället med olika kontraktforskningsbolag.

Elisabet Ottosson

Vid senaste kapitalresningen fick bioteknikbolaget WntResearch i Malmö bara in hälften av det önskade kapitalet. Nu har ägarna beslutat att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.