Kort sagt: Riskaptiten hos börsinvesterarna har börjat återvända. Det är mycket goda nyheter för regionens innovationsföretag — både för bolagen i börstabellerna och för dem utanför.
Av Kristian Svensson, chefredaktör
Börsen är het igen. För många forskare, innovatörer och entreprenörer kan det låta som en icke-händelse. Men i själva verket påverkar stämningen på aktiemarknaden mycket av möjligheterna att kunna resa riskkapital.
Börshandeln är en stark indikator på framtidstron. Det handlar om kvalificerade spådomar om den ekonomiska utvecklingen, hos enskilda bolag såväl som på ett nationalekonomiskt plan. Analytikernas bedömningar ligger månader, kvartal och till och med år fram i tiden.
Även om det fortfarande finns många oroshärdar ute i världsekonomin (Spaniens problem har i dagarna varit på tapeten igen) är det glädjande att det finns investerare som väljer att se livet från den ljusa sidan.
Sedan mitten av november har Stockholmsbörsen klättrat femton procent. Köpenhamnsbörsen är tio procent upp, medan volatila Aktietorget stigit tjugo procent bara i år.
— Just nu vill alla ha risk, konstaterar aktieexperten Claes Hemberg i en intervju med Rapidus i veckan.
Det finns anledning att dra öronen åt sig vid sådan här eufori, men den signalerar samtidigt att svårmodet som präglat kapitalmarknaderna håller på att släppa. I kombination med det låga ränteläget bäddar det för bolag som är ute och reser pengar, exempelvis Anoto och Genovis, liksom för kapitalfonder under uppbyggnad som Zobito i Limhamn.
Börsuppgången ger också klirr i kassan hos enskilda investerare. Det är betydelsefullt för bland annat såddkapitalet, som inte sällan kommer från affärsänglar och mindre investmentbolag.
Gårdagens stora rubrik i skånskt näringsliv var Dan Olofssons bud på Sigma. Bakgrunden är höstens försäljning av Epsilon till ÅF, där Olofsson fick betalt i kontanter men också i aktier — som genom börshaussen stigit till ett värde av närmare 1,1 miljarder.
En del av detta plöjs nu tillbaka i Sigmaaffären, men vid sidan av är Olofsson även engagerad i diverse uppstartsprojekt. Och han är bara ett exempel på chansen att vi framgent kan få se ökad aktivitet inom tidiga investeringar.
Hos Svenska Riskkapitalföreningen har vd Marie Reinius dock inte sett några vårtecken än. Senaste rapporten pekar istället på fortsatt minskning inom området Venture. Reinius varnar för att vi nu är nere på nivåerna där nya jobb och framtida företag går förlorade på grund av en underetablerad marknad.
Till bilden hör att många riskkapitalbolag och privatinvesterare sitter inlåsta i sina innehav. Börsen har tidigare varit ett tydligt alternativ för exit, men senaste åren har den vägen varit mer eller mindre stängd på grund av ekonomisk osäkerhet.
I princip alla typer av finansiärer har tvingats leva ytterst nära sina portföljbolag, som kanske haft det kämpigt på en svajig marknad. Möjligheterna att gå in i nya projekt har varit begränsade.
Förhoppningsvis kan hjulen snart börja snurra igen.
Rapidus har senaste veckorna berättat om flera nylistningar på First North och Aktietorget. I fallet Arc Aroma Pure är drivkraften nytt utvecklingskapital. Vad gäller Vigmed och Nexam vill ägarna åt det förtroendekapital som en börsplats innebär.
Skulle de stora börserna fortsätta i positiv riktning, och om marknaden visar stabilitet, får vi sannolikt se noteringar även där under året. Därmed kommer nytt smörjmedel in i maskineriet. Riskkapitalisterna kan kliva ur sina innehav och efterhand frigöra resurser för nya satsningar.