måndag 29 april 2024

inloggad som

Högkonjunktur på börsen för skånska teknikbolag…

Flera skånska bolag har skjutit iväg som kursraketer på börsen i år. Bara på Aktietorget har hela 14 lokala teknikföretag slagit index, med en uppgång på 20 procent eller mer.

Men även på större listor som Stockholmsbörsens First North och Small Cap har det varit hausse i utvalda bolag. Rapidus har sammanställt alla skånska verksamheter som ökat sitt värde med minst en femtedel sedan årets början, totalt 21 stycken.

Bilden är tydlig — det handlar nästan uteslutande om förhoppningsbolag, vilket indikerar att riskaptiten börjat återvända hos investerarna.

I topp hittar vi en handfull företag på Aktietorget som dubblat eller mångdubblat sitt värde: Biotech-IgG, Taurus Energy, Recyctec, Cefour och Star Vault. Men handeln på Aktietorget är ofta liten och känd för att kunna svänga kraftigt.

— Efter nyår infann sig en markant större optimism i marknaden. Exakt vad det beror på vet jag inte, men det började sannolikt med psykologi. Volymerna är också större än i fjol. Bara under januari var handeln lika stor som under hela första kvartalet 2012, säger Aktietorgets vd Peter Gönczi.

På de tyngre listorna sticker Precise Biometrics ut som vinnare med en uppgång på 47 procent. Under hösten och vintern har bolaget presenterat flera positiva nyheter om sin storsatsning på fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner.

— Jag har inte sett denna typ av börseufori sedan 2007. Riskaptit har blivit något av en riskmani hos investerarna. Börsen har klättrat sedan oktober och räntorna är tillbakapressade. Just nu vill alla ha risk, säger Avanzas ekonom Claes Hemberg till Rapidus.

Även Höganäs och Nederman har klättrat i tabellerna. I det första fallet ligger ett uppköpsbud bakom, medan Nederman uppvisat både stabil tillväxt och lönsamhet.

En del av rusningarna på de mindre listorna är svåra att koppla till konkreta händelser. Samtidigt finns där också bolag som tar tydliga steg framåt. Exempelvis är Ideonbaserade Lyyn på gång att lansera sin bildteknik i en första app för Ipad. Taurus har flaggat för framgångar i etanolprojektet som drivs med Sekab, Chalmers och Lunds universitet medan Enzymatica tagit viktiga steg mot marknaden för sin antiförkylningssprej.

Bland företagen som däremot tappat i värde under året märks Probi, SensoDetect, Midway Holding och LifeAssays.

Klicka här för sammanställningen med skånska börsraketer under de första sju veckorna av 2013

Kristian Svensson

Flera skånska bolag har skjutit iväg som kursraketer på börsen i år. Bara på Aktietorget har hela 14 lokala teknikföretag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.