onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Ljudmätare från Malmö lockar norska skolor

Efter två års tester på norska marknaden står Malmöbolaget Entomed inför en bred lansering av sin ljud- och bullermätare. Samtidigt förstärks styrelsen med nye ordföranden Urban Hjelm, Stockholmsadvokat som tidigare arbetat för företaget. 

Sedan starten 1986 har Entomed utvecklat olika instrument för hörseltester. När Christer Lundqvist kom in i företaget för tio år sedan minskade han produktportföljen och satsade på ett fåtal instrument.

Den första produkten, en audiometerserie för hörseltester, har sålts i ett 70-tal länder i konkurrens med jättar som danska William Demant och GN ReSound. Förutom Skandinavien är Asien och Sydamerika bolagets största marknader. Instrumenten produceras, monteras och sluttestas i Malmö.

Nu står alltså företaget i startgroparna att göra en omfattande lansering av en annan produkt, som redan finns på 600 norska förskolor och skolor. Det är en väggmonterad ljudmätare som visar och lagrar värden av ljudnivå, vilket kan användas för att följa upp ljudmiljön i bullriga lokaler.

Först för några år sedan började företaget gå med vinst. Christer Lundqvist hade då fokuserat verksamheten ännu mer, genom att göra sig av med återförsäljningsdelen.

Entomed ägs till 91 procent av vd Christer Lundqvist. Under 2012 hade bolaget sex anställda, en omsättning på tolv miljoner kronor och runt två miljoner kronor i rörelseresultat före avskrivningar, uppger Christer Lundqvist. I styrelsen sitter förutom ordförande Urban Hjelm och Christer Lundqvist även telekomkonsulten Bengt Karlsson från Stockholm. Tidigare satt Christer Lundqvist själv som ordförande i bolaget.

Elisabet Ottosson

Efter två års tester på norska marknaden står Malmöbolaget Entomed inför en bred lansering av sin ljud- och bullermätare. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.