måndag 4 december 2023

inloggad som

Tetra Pak sparkar 50 anställda

Nu är det klart att 50 anställda får sparken efter höstens varsel av 250 tjänster på Tetra Pak. Övriga 200 plockas bort utan uppsägningar. Drygt 100 konsulter får sluta, vakanser tillsätts inte, några går med avtalspension och några går frivilligt efter att ha valt att ta ett erbjudande från företaget.

Förhandlingarna blev klara i mitten av januari, efter meddelandet om varsel den 27 september. För drygt en vecka sedan informerades berörda personer.

Det är utvecklingsavdelningarna i Lund som har omorganiserats och effektiviserats. I huvudsak är det tjänstemännen som är berörda. Fabriken i Lund har inte varit involverad i nerdragningarna. I dagsläget har Tetra Pak 4.000 anställda i Lund och Malmö som är koncernens största utvecklings- och produktionsenhet.

— De 250 varslade var ett uppskattat antal som sedan varje delorganisation själva har fått se över. Redan från början var det bestämt att konsulterna skulle få gå och i många fall ersättas internt, säger Eva Milton, kommunikationschef på Tetra Pak.

Resultatet från förhandlingarna har verkställts den 1 februari. De uppsagda har avtalat att få vara kvar som en resurs i företaget under 7-30 månader, beroende på bland annat anställningstid. Under tiden ska de få hjälp med att hitta jobb internt och externt.

— Vi är nöjda med att ha fått ner antalet kraftigt. Till slut blev det bara ett femtiotal som sägs upp, säger Karl Håkan Sandell, facklig företrädare för Akademikerklubben.

Totalt sysselsätter koncernen närmare 23.000 personer globalt.

Elisabet Ottosson

Nu är det klart att 50 anställda får sparken efter höstens varsel av 250 tjänster på Tetra Pak. Övriga 200 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad