torsdag 25 april 2024

inloggad som

Atos Medical startar japanskt dotterbolag

|  ,
|  

Skånska Atos Medicals försäljning i Japan har ökat med 80 procent på två år. Nu köper medicinteknikbolaget loss delar av sin japanske distributör och startar eget dotterbolag i Tokyo. Samtidigt sväller organisationen vid huvudkontoret i Hörby där de nya lokalerna ger plats åt minst 100 anställda till.

Japans står i dag för runt fem procent av Atos Medicals omsättning, som slutade på cirka 670 miljoner kronor 2012. Vd Tommy Hedberg räknar med att den andelen ska växa och pekar bland annat på att Japan är världens näst största marknad för medicinteknik, efter USA.

— Våra produkter riktar sig mot patienter som fått cancer i struphuvudet. Det är vanligare bland äldre patienter och i Japan är en fjärdedel över 65 år. Dessutom är andelen rökare relativt hög, säger han.

Atos Medical utvecklar hjälpmedel till patienter som fått struphuvudet bortopererat. Huvudprodukterna är en röstventil som opereras in i halsen för att göra det möjligt att tala utan stämband, samt en fukt- och värmeväxlare som fyller samma funktion som näshålan för den som istället andas genom en öppning i halsen.

Med det nya dotterbolaget i Japan har Atos Medical egen personal i elva länder, däribland USA, Kina, Tyskland och Spanien. Globalt har bolaget växt från 300 till nästan 400 anställda de senaste två åren. Utvecklingen har gett ordentligt avtryck i Hörby, där nästan all utveckling och produktion fortfarande sker. Den skånska personalstyrkan har tickat upp till 170 anställda och förra veckan invigde bolaget en utbyggnad som ger plats för åtminstone 100 personer till, enligt Tommy Hedberg.

Atos Medical grundades 1986 och ägs av Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT.

Erik Olausson

Skånska Atos Medicals försäljning i Japan har ökat med 80 procent på två år. Nu köper medicinteknikbolaget loss delar av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.