måndag 6 maj 2024

inloggad som

Al-Amoudi går in tungt i Tigran — men slipper budplikt

Efter att i våras ha gått in som ny storägare i dentalteknikbolaget Tigran Technologies i Malmö har den stenrike saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi pumpat in ytterligare nio miljoner kronor i verksamheten. Han blir därmed ägare till minst 53 procent av Tigran, men slipper ändå budplikt på det Aktietorgslistade bolaget.

Genom att gå in som garant stod Mohammed Al-Amoudi för 8,9 av 13,5 miljoner kronor i vårens nyemission i Tigran Technologies, vilket gav honom en ägarandel på 44 procent. Nu har han löst in teckningsoptioner på ytterligare 8,9 miljoner kronor, vilket puttar upp ägarandelen till 61 procent. Teckningstiden löper dock till slutet av februari, tecknas aktier för samtliga optioner sjunker shejkens andel till 53 procent, uppger Tigrans tillförordnade vd Arve Nilsson.

Budplikten, som innebär att den som köper på sig mer än 30 procent av ett listat bolag måste erbjuda sig att köpa resten, gäller dock inte Al-Amoudi.

— Vi tog höjd för den problematiken redan i våras och har beviljats undantag från budplikten av Aktiemarknadsnämnden, säger Arve Nilsson.

Tigran Technologies grundades kring teknik för att bygga upp käkben med hjälp av små porösa titangranuler. Men försäljningen har aldrig riktigt tagit fart och det senaste året har ett tillbehör, en rengöringsborste för tandimplantat, seglat upp som huvudprodukt. I höstas fick bolaget marknadsgodkännande i USA för borsten.

— Vi säljer fortfarande granulerna och har en pågående studie med dem som vi väntar nyheter från under året. Men just nu kommer en stor del av vår försäljning från borsten, säger Arve Nilsson.

Tigran Technologies omsatte 783.000 kronor under perioden januari-september 2012. Resultatet slutade på 12,1 miljoner kronor i förlust.

Erik Olausson

Efter att i våras ha gått in som ny storägare i dentalteknikbolaget Tigran Technologies i Malmö har den stenrike saudiske […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.