lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Sisps vd Magnus Lundin…

|  ,
|  

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital.

I inbjudan pratar ni om historiskt dålig avkastning för investeringar i tidiga företag. Varför så dystra?

Magnus Lundin— Det är en ganska allvarlig ton i inbjudan, och det är för att det finns en stor potential i att utveckla unga, innovativa bolag — det är jobbskapande. Man kan konstatera att vissa företag är svårare att utveckla, men att det är mer värt för samhället om det sker. Det är det vi i forskarparkerna och inkubatorerna fokuserar på.

Hur är småbolagens förutsättningar för att skaffa riskkapital de närmaste åren?

— Å ena sidan har tillgången på privat kapital minskat och folk är mindre benägna att ta risker, å andra sidan blir det mer känt att man kan jobba med affärsänglar och att storföretag såddinvesterar i småföretag. Det finns också en stor potential i att försöka locka hit fler utländska investerare och med sammanslagningen av Exportrådet och Invest Sweden till Business Sweden ser vi ännu större nationell potential.

Vilka områden bör man satsa på som affärsängel?

— De man är intresserade av. Man måste fråga sig själv vad man vill bidra med, om det bara är pengar eller om det även är tid, kunskap och nätverk. Då måste man utgå från sig själv och välja något som man vill jobba med.

Sisp, Swedish Incubators & Science Parks, står bakom det Vinnova-finansierade projektet Innovationsexcellens, där Ideon är en av försökskaninerna. Hur går det?

— Vi har kört det första av tre år och nästa vecka kommer vi ta steget till ett nationellt utvecklingsprogram. Ideon, Karolinska och Kalmar science park har varit piloter och nu kommer 14 till att hoppa på. Då tar vi ett omfattande grepp för att bygga upp en kunskaps- och kompetensbank, så det blir tydligare för näringsliv, högskola, regionförbund och andra aktörer hur man kan använda den regionala forskningsparken för näringslivsutveckling och jobbskapande.

Du får tio miljoner i näven. Hur investerar du?

— Om det är som privatperson hade jag satt en tredjedel i svenska startups inom medicin- eller miljöteknik, där jag har min bakgrund. En tredjedel skulle jag placera i säkra tillgångar och en tredjedel i välgörande forskning om barncancer eller nervsjukdomar.

Jennie Lorentsson

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital. I inbjudan pratar ni […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.