fredag 18 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Sisps vd Magnus Lundin…

|  ,
|  

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital.

I inbjudan pratar ni om historiskt dålig avkastning för investeringar i tidiga företag. Varför så dystra?

Magnus Lundin— Det är en ganska allvarlig ton i inbjudan, och det är för att det finns en stor potential i att utveckla unga, innovativa bolag — det är jobbskapande. Man kan konstatera att vissa företag är svårare att utveckla, men att det är mer värt för samhället om det sker. Det är det vi i forskarparkerna och inkubatorerna fokuserar på.

Hur är småbolagens förutsättningar för att skaffa riskkapital de närmaste åren?

— Å ena sidan har tillgången på privat kapital minskat och folk är mindre benägna att ta risker, å andra sidan blir det mer känt att man kan jobba med affärsänglar och att storföretag såddinvesterar i småföretag. Det finns också en stor potential i att försöka locka hit fler utländska investerare och med sammanslagningen av Exportrådet och Invest Sweden till Business Sweden ser vi ännu större nationell potential.

Vilka områden bör man satsa på som affärsängel?

— De man är intresserade av. Man måste fråga sig själv vad man vill bidra med, om det bara är pengar eller om det även är tid, kunskap och nätverk. Då måste man utgå från sig själv och välja något som man vill jobba med.

Sisp, Swedish Incubators & Science Parks, står bakom det Vinnova-finansierade projektet Innovationsexcellens, där Ideon är en av försökskaninerna. Hur går det?

— Vi har kört det första av tre år och nästa vecka kommer vi ta steget till ett nationellt utvecklingsprogram. Ideon, Karolinska och Kalmar science park har varit piloter och nu kommer 14 till att hoppa på. Då tar vi ett omfattande grepp för att bygga upp en kunskaps- och kompetensbank, så det blir tydligare för näringsliv, högskola, regionförbund och andra aktörer hur man kan använda den regionala forskningsparken för näringslivsutveckling och jobbskapande.

Du får tio miljoner i näven. Hur investerar du?

— Om det är som privatperson hade jag satt en tredjedel i svenska startups inom medicin- eller miljöteknik, där jag har min bakgrund. En tredjedel skulle jag placera i säkra tillgångar och en tredjedel i välgörande forskning om barncancer eller nervsjukdomar.

Jennie Lorentsson

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital. I inbjudan pratar ni […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.