söndag 24 november 2024

inloggad som

Fem snabba till Sisps vd Magnus Lundin…

|  ,
|  

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital.

I inbjudan pratar ni om historiskt dålig avkastning för investeringar i tidiga företag. Varför så dystra?

Magnus Lundin— Det är en ganska allvarlig ton i inbjudan, och det är för att det finns en stor potential i att utveckla unga, innovativa bolag — det är jobbskapande. Man kan konstatera att vissa företag är svårare att utveckla, men att det är mer värt för samhället om det sker. Det är det vi i forskarparkerna och inkubatorerna fokuserar på.

Hur är småbolagens förutsättningar för att skaffa riskkapital de närmaste åren?

— Å ena sidan har tillgången på privat kapital minskat och folk är mindre benägna att ta risker, å andra sidan blir det mer känt att man kan jobba med affärsänglar och att storföretag såddinvesterar i småföretag. Det finns också en stor potential i att försöka locka hit fler utländska investerare och med sammanslagningen av Exportrådet och Invest Sweden till Business Sweden ser vi ännu större nationell potential.

Vilka områden bör man satsa på som affärsängel?

— De man är intresserade av. Man måste fråga sig själv vad man vill bidra med, om det bara är pengar eller om det även är tid, kunskap och nätverk. Då måste man utgå från sig själv och välja något som man vill jobba med.

Sisp, Swedish Incubators & Science Parks, står bakom det Vinnova-finansierade projektet Innovationsexcellens, där Ideon är en av försökskaninerna. Hur går det?

— Vi har kört det första av tre år och nästa vecka kommer vi ta steget till ett nationellt utvecklingsprogram. Ideon, Karolinska och Kalmar science park har varit piloter och nu kommer 14 till att hoppa på. Då tar vi ett omfattande grepp för att bygga upp en kunskaps- och kompetensbank, så det blir tydligare för näringsliv, högskola, regionförbund och andra aktörer hur man kan använda den regionala forskningsparken för näringslivsutveckling och jobbskapande.

Du får tio miljoner i näven. Hur investerar du?

— Om det är som privatperson hade jag satt en tredjedel i svenska startups inom medicin- eller miljöteknik, där jag har min bakgrund. En tredjedel skulle jag placera i säkra tillgångar och en tredjedel i välgörande forskning om barncancer eller nervsjukdomar.

Jennie Lorentsson

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital. I inbjudan pratar ni […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.