söndag 25 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Sisps vd Magnus Lundin…

|  ,
|  

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital.

I inbjudan pratar ni om historiskt dålig avkastning för investeringar i tidiga företag. Varför så dystra?

Magnus Lundin— Det är en ganska allvarlig ton i inbjudan, och det är för att det finns en stor potential i att utveckla unga, innovativa bolag — det är jobbskapande. Man kan konstatera att vissa företag är svårare att utveckla, men att det är mer värt för samhället om det sker. Det är det vi i forskarparkerna och inkubatorerna fokuserar på.

Hur är småbolagens förutsättningar för att skaffa riskkapital de närmaste åren?

— Å ena sidan har tillgången på privat kapital minskat och folk är mindre benägna att ta risker, å andra sidan blir det mer känt att man kan jobba med affärsänglar och att storföretag såddinvesterar i småföretag. Det finns också en stor potential i att försöka locka hit fler utländska investerare och med sammanslagningen av Exportrådet och Invest Sweden till Business Sweden ser vi ännu större nationell potential.

Vilka områden bör man satsa på som affärsängel?

— De man är intresserade av. Man måste fråga sig själv vad man vill bidra med, om det bara är pengar eller om det även är tid, kunskap och nätverk. Då måste man utgå från sig själv och välja något som man vill jobba med.

Sisp, Swedish Incubators & Science Parks, står bakom det Vinnova-finansierade projektet Innovationsexcellens, där Ideon är en av försökskaninerna. Hur går det?

— Vi har kört det första av tre år och nästa vecka kommer vi ta steget till ett nationellt utvecklingsprogram. Ideon, Karolinska och Kalmar science park har varit piloter och nu kommer 14 till att hoppa på. Då tar vi ett omfattande grepp för att bygga upp en kunskaps- och kompetensbank, så det blir tydligare för näringsliv, högskola, regionförbund och andra aktörer hur man kan använda den regionala forskningsparken för näringslivsutveckling och jobbskapande.

Du får tio miljoner i näven. Hur investerar du?

— Om det är som privatperson hade jag satt en tredjedel i svenska startups inom medicin- eller miljöteknik, där jag har min bakgrund. En tredjedel skulle jag placera i säkra tillgångar och en tredjedel i välgörande forskning om barncancer eller nervsjukdomar.

Jennie Lorentsson

… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital. I inbjudan pratar ni […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.