lördag 11 maj 2024

inloggad som

15 miljoner ska ge LifeAssays kraft till hästsatsning

Medicinteknikbolaget LifeAssays hoppas få in 15 miljoner kronor i en företrädesemission i vår. Pengarna ska bolaget satsa på ett test för att upptäcka systemisk inflammation hos häst.

Hästtestet är företagets andra produkt. Testet har körts på klinik under 2012 med goda resultat. LifeAssays första produkt, ett test för hundar, har funnits på marknaden sedan 2010. LifeAssays teknik bygger på att detektera C-reaktivt protein, som bildas vid inflammation och kan mätas i blodet.

— Vi riktar in oss på diagnostiska tester som kan användas nära där djuren finns — inga välutrustade labb krävs. Exempelvis kan travhästen testas i stallet innan han åker till tävlingen om man misstänker att den är sjuk, säger vd Anders Ingvarsson.

Lundabaserade LifeAssays siktar mot veterinärsidan eftersom den växer snabbare, där finns mindre konkurrens och den är mindre reglerad från myndigheternas sida jämfört med humanmarknaden, enligt Anders Ingvarsson. Näst på tur står ett test för katter.

Anders Ingvarsson har också planer för diagnostiskt test på humansidan, och letar i det sammanhanget efter samarbetspartner. En mindre undersökning har visat att det går att upptäcka inflammation orsakad av hjärt- och kärlsjukdomar.

Sedan marknadsintroduktionen av hundtestet 2010 har försäljningen stadigt tickat uppåt, men bolaget gick fortfarande back med 12,4 miljoner kronor under perioden januari-september 2012. LifeAssays är noterat på Nordic Growth Market.

Företrädesemissionen ska klubbas på en extra bolagsstämma i slutet av februari. Största ägare är nyligen avlidne Sten K Johnsons ägarbolag Tibia Konsult som med 29,8 procent av bolaget ligger precis under budpliktsgränsen. Grundaren Dario Kriz, som 2011 sålde sina sista aktier i bolaget, har tills nyligen kvarstått som tekniskt konsult men finns nu inte längre med i bilden.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget LifeAssays hoppas få in 15 miljoner kronor i en företrädesemission i vår. Pengarna ska bolaget satsa på ett test för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen