onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Aktietorgslistade NeuroVive får klartecken för fas II-studie

NeuroVive Pharmaceutical på Medicon Village i Lund har fått godkänt för att genomföra en fas IIa-studie av cyklosporin-A på patienter. Det är etikprövningsnämnden ”De Videnskabsetiske Komiteer for Region Hovedstaden” som gett grönt ljus för en skallstudie för traumatisk hjärnskada på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Studien går ut på att under fem dagar ge patienter intravenös tillförsel av produkten Neurostat, som är en läkemedelskandidat för nervcellsskydd vid traumatisk hjärnskada. Ansvarig för studien är sjukhusets överläkare Bertil Romner, som även sitter i NeuroVives vetenskapliga råd.

Studier på den aktiva ingrediensen cyklosporin-A har gjorts tidigare, bland annat i USA. Då har det dock handlat om kortare behandlingstider. Detta blir världens första studie av cyklosporin-A med det aktuella doseringsschemat.

Mikael_Brönnergård— Nu har vi alla godkännande som krävs och vi räknar med att komma igång så småningom, säger NeuroVives vd Mikael Brönnegård till Rapidus.

Neurostat beräknas komma på marknaden omkring 2016-2017. Bolaget utvecklar även läkemedelskandidaten Ciclomulsion, mot skador i samband med hjärtinfarkt. Där pågår fas III-studier.

Som Rapidus berättade i november har NeuroVive fått ett genombrottsavtal med det kinesiska läkemedelsföretaget Sihuan Pharmaceutical. Satsningen i Kina kommer att utgå från det Hongkongbaserade dotterbolaget NeuroVive Pharmaceutical Asia och omfattar både Neurostat och Ciclomulsion. Utöver milstolpebetalningar på 48 miljoner kronor öppnar affären för royalties på upp mot 200 miljoner kronor om året under tio års tid.

NeuroVive Pharmaceutical är sedan 2008 listad på Aktietorget, men ledningen planerar för en notering på Stockholmsbörsen senare i år. Bolaget sysselsätter en handfull anställda. I våras tog NeuroVive in 55 miljoner kronor i en nyemission där Martin Gren, Christer Fåhraeus och LMK Industri sköt till ett antal miljoner.

Anders Frick

NeuroVive Pharmaceutical på Medicon Village i Lund har fått godkänt för att genomföra en fas IIa-studie av cyklosporin-A på patienter. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad