söndag 5 maj 2024

inloggad som

Superdatorbyggare öppnar i Köpenhamn

|  , , , ,
|  

I somras invigde Linköpings universitet Triolith, en av de snabbaste superdatorerna i Norden. Göteborgsföretaget GoVirtual, som byggt vidundret, etablerar sig nu i Köpenhamn med siktet inställt på storbolag som Novo Nordisk och Mærsk.

GoVirtual skräddarsyr system för superdatorer, med runt 100-1000 gånger mer beräkningskapaciteten än i en vanlig persondator. Superdatorer används framförallt till avancerade simuleringar av allt från kemiska reaktioner till väderfronter i atmosfären och metalldeformationen när en bil frontalkrockar. Utöver stora industriföretag är den akademiska världen en viktig kundgrupp.

Hårdvaran kommer främst från HP, där den nya kontorschefen Peter Kaae arbetat i drygt 20 år. Senast som chef för försäljningen av superdatorer på amerikanska västkusten. På GoVirtual får han ansvar för den expanderande verksamheten i Tyskland och Köpenhamn. I Danmark har bolaget sedan tidigare vindkraftsjätten Vestas som kund, men de kontakterna har skötts från huvudkontoret i Göteborg.

— Initialt kommer jag vara den enda anställde vid Köpenhamnskoret. Men går allt väl är vi en handfull anställda inom ett år, säger Peter Kaae.

GoVirtual grundades 2002 och sysselsätter i dag 15 personer i Göteborg, Stockholm, Düsseldorf och vid ett nyöppnat kontor i Oslo. Omsättningen ligger på knappt 100 miljoner kronor, uppger Peter Kaae.

Erik Olausson

I somras invigde Linköpings universitet Triolith, en av de snabbaste superdatorerna i Norden. Göteborgsföretaget GoVirtual, som byggt vidundret, etablerar sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.