lördag 20 april 2024

inloggad som

205 innovationscheckar delas ut i år

I dagarna kan små och medelstora företag ansöka om innovationscheckar på 100.000 kronor som ska användas till innovationer för ökad tillväxt. Regeringen har avsatt 31 miljoner kronor för 2012-2014 som statliga Vinnova distribuerar via tre rikstäckande organisationer.

I december bestämdes det att IUC Sverige, Almi Företagspartner och rådgivningsorganisationen Coompanion ska dela ut checkarna. I år är det 205 stycken. Företag från hela Sverige i alla branscher konkurrerar om alla checkar, och de med bäst projekt väljs ut.

IUC har nyligen öppnat ansökningstiden för 40 checkar och stänger i slutet av januari, medan det ännu är oklart hur processen ska gå till hos Almi. Rapidus har sökt Coompanion utan framgång. IUC kommer att ha två nya ansökningsomgångar i år, i mars och april. Tills i dag har över hundra ansökningar kommit in till IUC, varav ett 20-tal från Skåne.

Totalt ska 20,5 miljoner kronor delas ut i år, efter att Vinnova skjutit till 7,5 miljoner extra till regeringens satsning för året. Minst 13 miljoner är avsatta för nästa år.

Regeringen tog beslutet i mars förra året. Därefter kördes ett pilotprojekt, där 30 checkar delades ut. Av företagen som var med nådde upp mot 40 procent så långt att en produkt kom ut på marknad.

— Då var det bara IUC som drev processen. Det blev så lyckat att Vinnova beslutade gå vidare, säger Jenny Bramell, vd för IUC Skåne.

Tanken med checkarna är att de ska ge företag med tillväxtpotential möjlighet att vässa sin innovationsförmåga. Det kan exempelvis handla om nya affärsmodeller, nya organisatoriska lösningar, partnerskap och produkter.

Skillnaden mot andra stödjande satsningar från regeringshåll är att denna inte riktas till utpräglade forskningsföretag nära universitet och högskolor. Nu ska istället ”vanliga” företag kunna få stöd till sina innovationer utan krångliga ansökningsprocesser.

Det krävs ingen motfinansiering för att få checken. Och det följer med möjlighet att få en innovationskonsult som kan stötta projektet.

Elisabet Ottosson

I dagarna kan små och medelstora företag ansöka om innovationscheckar på 100.000 kronor som ska användas till innovationer för ökad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.