söndag 12 maj 2024

inloggad som

Nuevolutions svenska forskningsfilial försenas

Köpenhamnsbaserade forskningsbolaget Nuevolutions filial för läkemedelsutveckling i Skåne är försenad. När investerare, med svenska Industrifonden i täten, gick in med 96 miljoner kronor i somras var det tänkt att företaget under hösten skulle öppna en permanent avdelning i Malmö eller Lund.

— Beslutet står fast, men ibland går det inte så fort som man önskar. Vi måste se hur våra projekt utvecklas och därefter bestämma vilka kompetenser vi behöver, säger bolagets innovationsdirektör Mads Nørregaard-Madsen.

Han kan i dag inte uppge tidplan eller antal personer som blir aktuellt vid bildandet av ett kontor i Skåne.

Nuevolution bildades 2001 och sysslar med läkemedelsutveckling, både i egen regi och i partnerskap med internationella bolag som Boehringer Ingelheim och Novartis Pharma. Inriktningen är småmolekylära läkemedel, som typiskt tas i tablettform, för olika cancerformer och inflammatoriska sjukdomar.

Företaget har en egen patenterad teknologi som kan identifiera de kemiska molekyler som har möjlighet att utvecklas till läkemedelskandidater. Fördelarna med processen är enligt företaget att den är så snabb och specifik att tusen gånger fler substanser kan testas jämfört med andra vanliga tekniker.

Bakom etableringsplanerna i någon av forskningsparkerna i Lund eller Malmö finns en förhoppning om att hitta välutbildad arbetskraft inom bioteknik. Och statliga Industrifonden har som uttalat generellt mål att deras investeringar ska skapa svenska arbetstillfällen.

Finansieringen är tänkt att räcka till för att flera av de egna projekten ska nå resultat som gör det möjligt att använda dem i partnerskap, sälja av dem eller skaffa nya investerare. Fortfarande är endast preklinisk forskning i fokus.

Förutom Industrifonden var de befintliga ägarna Sunstone Capital, SEB Venture och SEB Utvecklingsstiftelse med vid nyemissionen i somras. Övriga ägare, Novo A/S och SLS Invest, deltog inte. Nuevolution har i dag 35 anställda.

Elisabet Ottosson

Köpenhamnsbaserade forskningsbolaget Nuevolutions filial för läkemedelsutveckling i Skåne är försenad. När investerare, med svenska Industrifonden i täten, gick in med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen