måndag 4 december 2023

inloggad som

Flygande webbmanualer till mellanöstern

Flygindustrins ökande intresse för pilotinstruktioner i digitalt format har lett till att det Malmöbaserade IT-företaget Web Manuals Sweden på kort tid har fått fyra nya kontrakt. Nu satsar bolaget på mellanöstern.

Efter att i våras ha sålt webbfirman Tibet Server till Purple Scout drog de tre kompanjonerna Martin Lidgard, Jonas Denvall och Christopher Åkerblom igång Web Manuals Sweden. Företaget tar fram mjukvara som flygbolag använder för att skapa digitala manualer till piloter och annan ombordpersonal. Dessutom säljer Web Manuals Sweden lösningar för läsning av desamma, med hjälp av surfplattor från Apple.

Digitala manualer är numera standard, men olika flygbolag har löst det på olika sätt. Några av de stora flygbolagen har tagit fram en gemensam avancerad lösning. Andra erbjuder läsning av enkla PDF-filer. Web Manuals system är någonting däremellan. Systemet utvecklades i nära samarbete med Braathens Aviation, som äger bland annat Malmö Aviation och Golden Air.

— Vi ser en jättemarknad i form av små och medelstora bolag, säger Christopher Åkerblom, försäljningschef på Web Manuals.

Bolaget har idag totalt tio kunder. Senaste kontrakten tecknades med det danska helikopterföretaget Dancopter, Heliair i Västerås, Avisa i Storbritannien och pilotutbildningsföretaget Scandinavia Aviation Academy i Västerås. Ytterligare tre-fem liknande kontrakt skulle enligt Christopher Åkerblom få Web Manuals att visa svarta siffror. Närmast väntar en satsning på mellanöstern, varifrån företaget fått förfrågningar.

— I den regionen finns flera välfinansierade flygbolag. Marknaden där har dessutom en hög tillväxt, till skillnad från den i Europa, säger Christopher Åkerblom.

Driften av Web Manuals finansieras av huvudägarna Martin Lidgard, Jonas Denvall och Christopher Åkerblom, med visst ekonomiskt stöd från Almi och Sparbanken Syd.

Anders Frick

Flygindustrins ökande intresse för pilotinstruktioner i digitalt format har lett till att det Malmöbaserade IT-företaget Web Manuals Sweden på kort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad