fredag 19 april 2024

inloggad som

Statligt stöd till skånsk provmärkning

Medeonföretaget Alevax har kammat hem finansieringsbidrag från Vinnova på 400.000 kronor. Pengarna ska gå till marknadslansering av en maskin för märkning av laboratorieprover.

Francesco Palmisano, som ligger bakom Alevax, är civilingenjör inom bioteknik. Det var under sin tid som forskare han såg ett behov av att snabba upp och säkerställa märkningen av de stora mängder prover som tas inom läkemedelsutveckling och inom vården. Han har utvecklat en teknik för detta, Gordiam Key, som han hoppas kunna lansera till sommaren.

I våras blev hans projekt utvalt i Vinn Nu steg ett tillsammans med elva andra av hundratalet sökande. Då fick han 300.000 kronor som bland annat gick till patentansökan. Nu har han alltså gått vidare och fått nytt kapital i steg två.

— Det finns konkurrenter som har liknande maskiner, men dessa har många andra produkter och har inte fokus på den typ jag kommer att göra, säger Francesco Palmisano.

Ytterligare ett Skåneföretag fick en Vinn Nu-utmärkelse samtidigt. Det är Flight and Safety Design in Sweden.

Elisabet Ottosson

Medeonföretaget Alevax har kammat hem finansieringsbidrag från Vinnova på 400.000 kronor. Pengarna ska gå till marknadslansering av en maskin för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.