söndag 28 april 2024

inloggad som

Danskt Ratosbolag testar biochip

Sedan drygt ett år är danska Sophion Bioscience i investmentbolaget Ratos händer. Med en fungerande prototyp planerar bolaget nu en global lansering av sitt senaste chip som ska snabba på utvecklingen nya läkemedel.

Köpenhamnsbolaget Sophions chip opereras in i patienter för att mäta hur väl den elektriska kommunikationen i jonkanalerna mellan celler fungerar. På så sätt kan läkemedelsbolagen snabbare och mer exakt bedöma hur väl ett läkemedel för behandling av exempelvis cystisk fibros fungerar. Redan i dag har Sophion liknande produkter på marknaden, men det nya chippet ska ge en mer exakt information.

För att utveckla chippet fick Sophion Bioscience tillsammans med DTU Nanotech 12,9 miljoner danska kronor från danska Højteknologifonden för två år sedan. Då var det fortfarande osäkert hur väl den nya tekniken skulle fungera men enligt forskningschefen Jonatan Kutchinsky har Sophion nu en fungerande testmodell som kommer provas av existerande kunder under nästa år. Utvecklingen sker tillsammans med DTU som kan få licensintäkter av eventuella framtida intäkter.

— Flera delar går långt över förväntningarna, säger Jonatan Kutchinsky till Rapidus.

Om de testerna faller väl ut ska chippet lanseras globalt 2014. Jonatan Kutchinsky vill inte uppge hur stor marknadspotential produkten har. Senaste räkenskapsåret omsatte Sophion 82 miljoner danska kronor med ett resultat på 14 miljoner.

Ratosägda Biolin köpte Sophion Bioscience 2011 för 145 miljoner danska kronor med en tilläggsköpeskilling på ytterligare tio miljoner kronor. Vid köptillfället pumpade Ratos in ytterligare femtio miljoner i verksamheten. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Sedan drygt ett år är danska Sophion Bioscience i investmentbolaget Ratos händer. Med en fungerande prototyp planerar bolaget nu en global […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.