Med 2,2 miljoner kronor från Sida i ryggen är forskningsbolaget Aventure i Lund på väg att lansera kolesterolsänkande yoghurt på den indiska marknaden. Målgruppen är den indiska medelklassen, som växer snabbt till både antal och midjemått.
I dotterbolaget Glucanova har Aventure en längre tid tittat på havrebaserade livsmedel med hälsofrämjande egenskaper. Betaglukan-fibrerna i havren har visat sig sänka kolesterolnivån genom att binda gallsyra, som därmed förs ut med avföringen. Levern använder då kolesterol från blodet för att tillverka ny gallsyra.
Betaglukanerna kan även bidra till att hålla blodsockernivån nere efter en måltid, vilket är viktigt för de som är i riskzonen för att utveckla diabetes, exempelvis överviktiga.
— Indien är hårt drabbat av välfärdssjukdomar och kallas ibland The diabetes capital of the world. Dessutom är det en enorm marknad, säger Glucanovas vd Jörgen Holm.
Målgruppen är alltså samma som för Aventures andra dotterbolag DoubleGood, som Rapidus berättade om för ett par veckor sedan. DoubeGoods bordsvatten är dock inte baserat på havre, istället består den aktiva ingrediensen av krom och aminosyror.
Projektet att ta fram en havrespetsad drickyoghurt är ett samarbete mellan Glucanova, Lunds universitet och Anand Agricultural University utanför Mumbai som har pågått i ungefär ett år. Till våren räknar Jörgen Holm med att inleda kliniska försök i Indien och därefter lansera på den indiska marknaden. Glucanova för just nu diskussioner med en indisk aktör inom functional food om att bilda ett samriskbolag för att sköta försäljningen.
Totalt arbetar en handfull personer i Skåne och Indien med projektet, som delfinansieras av Sida med målet att ge fattiga indiska mjölkbönder bättre betalt för sin råvara.
Erik Olausson