fredag 10 maj 2024

inloggad som

ClinTrials Skåne får Vinnovamiljoner — satsar på medtek

Region Skånes bolag ClinTrials Skåne breddar verksamheten. Inom ett Vinnovaprojekt ska de framöver jobba med medicintekniska företag som vill testa tidiga idéer ute i hälso- och sjukvården.

Sedan 2010 är ClinTrials Skånes uppdrag att stödja företag och kliniker för att stimulera till fler kliniska prövningar i regionen. Vinnova beslutade nyligen ge Region Skåne 2,5 miljoner kronor per år under tre år för att driva den nya breddade verksamheten som även ger stöd till medicinteknik. Pengarna är villkorade med en utvärdering efter ett år.

För att se hur tjänsterna ska utformas har ClinTrials Skåne tidigare under året, med projektledare Fred Kjellson, i spetsen gjort en pilotstudie med några aktuella kundföretag, däribland analysföretaget Gasporox i Lund.

— De hjälpte oss förbereda och göra intervjuer med läkare, som är våra potentiella användare av ett instrument för bihålediagnostik, för att utvärdera vår produktidé, säger Gasporox projektledare Anna-Karin Wihlborg.

Hypotesen är att en väl ventilerad bihåla inte är infekterad av bakterier. Med företagets analysmetod där man mäter gaskoncentrationer ska patienter kunna identifieras som har en sådan allvarlig infektion att den kräver medicinsk behandling.

Marknadspotentialen är enligt ClinTrials Skåne stor för kliniska prövningar och vårdrådgivning.

— De här medicinteknikföretagen som vi nu riktar oss till har andra behov än de tjänster vi normalt erbjuder, samordning och avtalshjälp för kliniska prövningar. De behöver exempelvis hjälp med marknadsanalys och tidiga test i klinik, säger ClinTrials vd Ulf Malmqvist till Rapidus.

ClinTrials Skåne med 4,5 anställda har sedan starten fått åtta miljoner kronor av Region Skåne för att driva verksamheten. De har inget vinstkrav.

Gasporox har sju anställda och utvecklar sedan 2010 analysinstrument för både sjukvården och livsmedelsindustrin. Tekniken bygger på att belysa exempelvis förpackningar med laserljus och spektroskopiskt analysera koncentrationen av en specifik gas, ofta syre. Företaget har ett labbinstrument på marknaden.

Elisabet Ottosson

Region Skånes bolag ClinTrials Skåne breddar verksamheten. Inom ett Vinnovaprojekt ska de framöver jobba med medicintekniska företag som vill testa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen