torsdag 25 april 2024

inloggad som

Region Skåne krattar för Max IV-finansiering

I väntan på att Vetenskapsrådet öppnar kassakistan ger Region Skåne sitt stöd för att täcka upp Max IV:s ökade kostnader. Ledningen skissar på ett nytt avtal med Lunds universitet där Regionen lovar att skjuta till upp till 23 miljoner kronor extra — under vissa förutsättningar.

Regionen måste fortfarande kunna skriva av kostnaden som en investering över längre tid, något som inte medges med nuvarande lagstiftning. För drygt ett år sedan skickade regionen en begäran om lagändring till regeringen för att komma ur rävsaxen, men ännu har inget hänt. En annan möjlighet är att bilda ett aktiebolag som ägare till Max IV, där Region Skåne kan ta upp sina aktier som en tillgång i balansräkningen motsvarande bidraget till forskningsanläggningen.

— Men den frågan äger inte vi, det är en fråga för staten i form av Vetenskapsrådet och Lunds universitet, säger Harald Lindström, som ansvarar för regionens strategiska investeringar.

Region Skåne har redan lovat bidra med 135 miljoner kronor i 2009 års priser till bygget av Max IV, motsvarande 12,5 procent av den ursprungliga kostnadskalkylen. Som Rapidus tidigare berättat behöver Max IV-ledningen 177 miljoner kronor i extra anslag för att kunna bygga forskningsanläggningen enligt specifikationerna. I det nya avtalet, som regionstyrelsen tar ställning till imorgon, lovar Region Skåne stå för 12,5 procent av det extrabelopp som de tre övriga finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova och Lunds universitet kommer överens om.

Med indexuppräkningen av det tidigare avsatta beloppet förbinder sig Region Skåne därmed att skjuta till maximalt 168 miljoner kronor till bygget, som i dagens penningvärde beräknas kosta 1.311 miljoner.

Erik Olausson

I väntan på att Vetenskapsrådet öppnar kassakistan ger Region Skåne sitt stöd för att täcka upp Max IV:s ökade kostnader. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.