torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Sten K sätter hundratals miljoner i ny stiftelse

Finansmannen Sten K Johnson har bildat en ny stiftelse som ska främja bland annat forskning inom entreprenörskap och musik. Som kapital får stiftelsen en knapp tredjedel av aktierna i Sten K Johnsons ägarbolag Tiba konsult. Andelen värderas till runt 400 miljoner kronor.

Stiftelsens inriktning är bred. I stadgarna som Rapidus har tagit del av står att stiftelsen ska främja ”forskning, utveckling, utbildning, bildning och tillämpning inom naturvetenskap, entreprenörskap, litteratur och musik”. 

Att Skåne får någon särställning specificeras inte officiellt, men enligt grundaren själv blir det ändå så.

— I praktiken kommer stiftelsen att få regional inriktning, säger Sten K Johnson till Rapidus.

Stiftelsen kommer att ta hjälp av ett externt råd, men själva styrelsen består av Sten K Johnson tillsammans med sönerna Anders och Kristian Bergstrand.

Tibia Konsult har en lång rad noterade och onoterade innehav, däribland Midway, Skåne-Möllan och LifeAssays. I registreringsdokumentet till Länsstyrelsen står att de 290 aktierna i Tibia Konsult motsvarar ett värde på omkring 600 miljoner kronor, men enligt Sten K Johnson är värdet snarare 400 miljoner.

Första utdelningen blir 2013, då nio miljoner kronor ska delas ut i stöd och stipender. Framtida utdelningar beror på vinstutvecklingen i stiftelsens innehav.

Satsningen ligger i linje med flera av Sten K Johnsons tidigare insatser för entreprenörskap och forskning. 2011 donerade han 20 miljoner kronor till ett entreprenörscenter på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och han är även en av finansiärerna i Uppstart Malmö.

Anders Frick

Finansmannen Sten K Johnson har bildat en ny stiftelse som ska främja bland annat forskning inom entreprenörskap och musik. Som kapital […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.