tisdag 5 december 2023

inloggad som

Lundaforskning bakom GI-sänkande bordsvatten

Efter försäljningen av dotterbolaget United Pancakes i våras har nyttigt vatten seglat upp som livsmedelsteknikbolaget Aventures nästa stora satsning. Under 2013 räknar forskningsavknoppningen DoubleGood med att lansera sitt spetsade bordsvatten, som i kliniska försök visat sig sänka blodsockersvaret för måltiden och gjort snabba kolhydrater långsamma.

Det är en kombination av krom och aminosyror som sätter fart på insulinproduktionen i kroppen, redan innan blodsockernivåerna hunnit stiga från måltiden. Därmed ökar insulinets effektivitet, vilket jämnar ut blodsockertoppen och gör att nivån sjunker långsammare under timmarna efter att försökspersonen ätit.

Den patenterade cocktailen är ett resultat av flerårig forskning vid Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, där Aventure är en av näringslivsparterna. Just de som ligger i riskgruppen för typ II-diabetes är de som har mest nytta av en jämnare blodsockerkurva, menar DoubleGoods vd Jörgen Holm.

— I västvärlden pågår en epidemi inom typ II-diabetes och vårt mål är att måltidsvattnet ska fungera som en förebyggande faktor, säger han.

Om någon vecka avslutas de sista kliniska försöken, som pågått i närmare ett år, och bolaget är i färd med att söka tillstånd hos europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA att få marknadsföra vattnets hälsofrämjande effekter.

Lanseringen sker först och främst via internet men på sikt vill Jörgen Holm se vattnet i såväl matbutiker som apotek.

DoubleGood sysselsätter en handfull personer, som alla har koppling till Aventure-sfären. Jörgen Holm är själv doktor i livsmedelskemi och näringslära vid Lunds universitet, med ett förflutet från Findus och Nestlés utvecklingsavdelningar. Aventure har sedan tidigare utveckling inom kolesterolsänkande juice och öl med havre som bas, verksamhet som i dag bedrivs i dotterbolaget Glucanova.

Bakom Antidiabetic Food Center, som startade 2007, står Lunds universitet, Region Skåne och näringslivet. Den totala budgeten är drygt 22 miljoner euro över tio år. Utöver Aventure är bland andra Procordia, Semper och Pågen partner. I styrelsen syns Tetra Paks tidigare vd Göran Harrysson och Probis forsknings- och utvecklingschef Gun-Britt Fransson.

Erik Olausson

Efter försäljningen av dotterbolaget United Pancakes i våras har nyttigt vatten seglat upp som livsmedelsteknikbolaget Aventures nästa stora satsning. Under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.