lördag 20 april 2024

inloggad som

Danmark lägger plan för ESS-finansiering

Hittills har svenska staten stått för nästan hela notan när det dansk-svenska ESS-bolaget svällt till 150 anställda. Men 2013 mångdubblar Danmark sin insats, enligt den budgetproposition som danska regeringen slipar på.

Till dags dato har Danmark spenderat 40 miljoner danska kronor på ESS-projektet, varav stora delar gått till planering och förberedelser för det datacenter som ska etableras i Köpenhamn. I årets danska statsbudget är 25,5 miljoner danska kronor avsatta åt forskningsanläggningen utanför Lund, men fram till 2017 blir det iställlet 205,4 miljoner om året, enligt planen. Därefter trappas insatserna ner till 72 miljoner per år.

Sedan tidigare har Danmark förbundit sig att skjuta till totalt 1,4 miljarder danska kronor för konstruktionen av ESS. Utbetalningarna måste dock klubbas först i respektive års statsbudget. För 2013 väntas beslut tas i folketinget under november. 

Av pengarna ska maximalt två miljoner danska kronor om året gå till det danska ESS-sekretariatet, som bland annat ska öka intresset för ESS hos det danska forskarsamfundet.

— Danmark har en ganska stark tradition med neutronforskning med atomforskningsanläggningen vid Risø. Men det har framförallt varit något för experter, vi vill även få exempelvis biovetenskapliga forskare att använda ESS, säger Morten Scharff, som leder det fyra man starka sekretariatet.

Där ingår också chefsförhandlare Lars Kolte, som tillsammans med Lars Anell åker Europa runt för att hamra ut detaljerna om de övriga 15 länder som sagt att de vill delta. Uppgiften har inte blivit lättare av att länder som Spanien och Italien pressas i eurokrisen.

Colin_Carlile— Det är klart att det har en viss påverkan och situationen är olika i varje land, vilket gör förhandlingarna svårare. Men det starka stödet från de skandinaviska länderna skickar en viktig signal. Det faktum att de står för 50 procent av kostnaderna gör erbjudandet att vara med i ESS till något som är för bra för att missa, säger ESS-chefen Colin Carlile till Rapidus.

Han hoppas att lejonparten av den resterande finansieringen ska vara spikad till sommaren 2013.

Upptrappningen av det danska stödet sker samtidigt som svenska regeringen öppnar kassakistan. Hittills har svenska staten skjutit till närmare en halv miljard kronor sedan 2010, varav 220 miljoner i år. Under 2013 har regeringen avsatt totalt 625 miljoner kronor, ett tillskott som successivt höjs de närmaste åren.

Totalt beräknas ESS kosta 1,4 miljarder euro i 2008 års priser att färdigställa. 

Erik Olausson

Hittills har svenska staten stått för nästan hela notan när det dansk-svenska ESS-bolaget svällt till 150 anställda. Men 2013 mångdubblar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.