fredag 26 april 2024

inloggad som

Sol Voltaics byter vd

Amerikanen David Epstein är ny vd på nanoteknikbolaget Sol Voltaics på Ideon. Uppdraget är att dra igång produktionen av solceller i bolaget, som har en rad tunga investerare som Wallenbergarnas stiftelse FAM, Teknoinvest och Provider Venture Partner i ryggen.

David Epstein har bakgrund som vd på ett flertal uppstartsbolag i San Francisco inom bland annat IT- och miljötekniksektorn. Han har själv varit partner i riskkapitalbolaget Crosslink Capital och har senast undervisat på Hult International Business School.

Det är Sol Voltaics ordförande Magnus Ryde som har lockat David Epstein till Lund.

— Vi har jobbat tillsammans i bolag tidigare men då var han vd och jag ordförande, nu blir rollerna ombytta. Sol Voltaics ser väldigt lovande ut och är klara för att gå in i en produktionsfas. Största utmaningen är att skala upp produktionen, säger David Epstein.

Sol Voltaics har utvecklar teknik där nanotrådar byggda i gasmiljö, så kallad aerotaxi, kan användas som byggstenar till solceller. Tanken är att produktionsmetoden ska kunna ge betydligt billigare solceller än de som finns på marknaden i dag.

Genom att plocka in David Epstein påbörjar Sol Voltaics samma resa som systerbolaget Glo tidigare har gjort med en erfaren amerikansk företagsledare vid rodret. Tillskillnad från Glo har däremot Sol Voltaics inga planer på öppna en utvecklingsenhet också i USA, enligt David Epstein. Det närmaste året ska personalstyrkan i Lund växa med fem till tio personer, samtliga ingenjörer. Bokslutsåret 2011 gjorde bolaget en förlust på 16,6 miljoner kronor med tio anställda.

Tidigare vd:n Bo Pedersen ska nu fokusera på QuNano, där IP-rättigheter från nanometerkonsortiet i Lund samlas. Även QuNano har tagit in kapital det senaste året med avsikt att skapa en ny avknoppning efter Glo och Sol Voltaics.

Joel Lyth

Amerikanen David Epstein är ny vd på nanoteknikbolaget Sol Voltaics på Ideon. Uppdraget är att dra igång produktionen av solceller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.