fredag 17 maj 2024

inloggad som

Ny strategi — Wallenberg miljardsatsar i Gambro

Sedan utköpet från börsen 2006 har Gambro blivit en huvudvärk för Investor och EQT. Så sent som i somras sköt de Wallenbergknutna ägarna in 750 miljoner kronor i nytt rörelsekapital. I morgon rapporteras tredje kvartalet.

På tre år har Gambros omsättning rasat drygt tolv procent, motsvarande 1,5 miljarder kronor. Nu står hoppet till en ny strategisk plan för att vända utvecklingen.

Mannen som ska leda arbetet är Guido Oelkers, vd sedan november i fjol. Exakt hur planen ser ut är både Gambro och ägarna hemlighetsfulla med. Kvar i koncernen i dag finns utrustning för njur- och leverdialys, efter utförsäljning av såväl klinikverksamheten Healthcare, under 2007, som blodteknikbolaget CaridianBCT, i fjol.

— Än så länge har de inte kommunicerat vad planen går ut på. Men det gäller nu att börja återta förlorade marknadsandelar ute i Europa, vilket är ett arbete som kommer att pågå i flera år. Det som är kvar i Gambro i dag är det som var kärnan i tidigare problem. Ingen på de finansiella marknaderna väntar sig en dramatisk förbättring, säger Nordeas aktieanalytiker Catrin Jansson till Rapidus.

För att ta omstruktureringen i land har Investor, som äger Gambro till 49 procent, sagt sig vara berett att satsa upp mot 1,3 miljarder kronor. En första investering kom i juni, då Investor tillsammans med riskkapitalbolaget EQT, gick in med totalt 750 miljoner.

I dag presenterar Gambro ett samarbete med tyska medicinteknikbolaget Novalung. Tanken är att integrera Novalungs teknik, för att rena blod från koldioxid, i Gambros PrismaFlex-system för njur- och leversupport. Tilltänkta kunder är intensivvårdsavdelningar och lanseringen planeras till andra halvan av 2013.

I slutet av 2008 lades ett sparpaket i Lund och i dag sysselsätter Gambro cirka 850 anställda i Skåne, varav två tredjedelar är tjänstemän och en tredjedel jobbar i produktion. Samtidigt som försäljningen backat har rationaliseringarna fortsatt i företaget som helhet. Antalet anställda uppgår till 7.100, jämfört med 8.000 för tre år sedan.

Under de fyra senast rapporterade kvartalen låg omsättningen på 10,9 miljarder kronor. I morgon, onsdag, presenterar Investor sin niomånadersrapport och lämnar då också en uppdatering på utvecklingen för Gambro.

Kristian Svensson

Sedan utköpet från börsen 2006 har Gambro blivit en huvudvärk för Investor och EQT. Så sent som i somras sköt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad