fredag 10 maj 2024

inloggad som

Regeringen miljardsatsar med ny innovationsstrategi

|  , ,
|  ,

Det är få konkreta nyheter i regeringens innovationsstrategi, som presenterades i dag. Men enligt näringsdepartementet har strategidokumentet redan gjort avtryck i forskningspropositionen, som även den blev offentlig på eftermiddagen.

18 månaders arbete ligger bakom det 62-sidiga dokumentet, som anger kursen för hur Sverige ska bli mer innovativt till 2020. Några tvära kast handlar det inte om, de flesta punkter syftar till att Sverige ska gå vidare på den inslagna vägen och fortsätta verka för allt från bredbandsutbyggnad till excellens i universitetsforskningen. Däremot anas självkritik i kravet på mer samordning och uppföljning av existerande innovationsinsatser.

Ett visst fokus ligger på offentlig innovationsupphandling, där regeringen vill intensifiera arbetet, och tillgången på finansiering i tidiga faser, där regeringen bland annat vill öka möjligheterna till riskkapitalavdrag.

Några konkreta satsningar i kronor och ören preciseras inte, men vid dagens presentation pekade näringsminister Annie Lööf (C) på två miljarder kronor i regeringens forskningsproposition för 2013-2016 som kan härledas till innovationsområdet. Det handlar bland annat om 600 miljoner kronor för att hitta nya lösningar inom basnäringar som skogsindustri, gruvdrift och samhällsbyggnad. 200 miljoner kronor av universitetens basanslag ska även öronmärkas till ökad samverkan med näringslivet och offentliga aktörer, som sjukvården.

— Strategin har gett avtryck i forskningspropositionen, men det är bara början. Den kommer bli kopplad till fler propositioner och regeländringar framöver, säger departementssekreterare Marie Ivarsson till Rapidus.

Forskningsanläggningarna Max IV och ESS nämns även de i strategin som motorer för utvecklingen. Anläggningarna får i forskningspropositionen extra anslag på 625 respektive 100 miljoner kronor fram till 2016.

Ideons vd Hans Möller har ännu inte hunnit läsa igenom innovationsstrategin när Rapidus når honom på resande fot nere i Tyskland. Men han är kritisk till tajmingen, att släppa dokumentet samma dag som forskningspropositionen presenteras.

— Jag har ganska låga förväntningar på innovationsstrategin, men att släppa den när allt medieljus ligger på forskningsproppen är lite märkligt. Det känns som att man smyger ut den. Jag trodde den var viktigare än så, säger han.

Vill du veta mer? Hela innovationsstrategin finns att ladda ner här.

Erik Olausson

Det är få konkreta nyheter i regeringens innovationsstrategi, som presenterades i dag. Men enligt näringsdepartementet har strategidokumentet redan gjort avtryck […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen