torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Vigmed växlar upp — planerar notering under 2013

Sedan Vigmed grundades för två år sedan ur askan av medicinteknikjätten Becton-Dickinsons nedlagda fabrik i Helsingborg har verksamheten kört på i liten skala. Men nu är en ny ledning på plats – under 2013 ska bolaget växa från 5 till 15 personer och noteras på First North-listan.

Våren 2010 berättade Rapidus om Vigmeds planer på att starta tillverking av infusionskanyler i Helsingborg. Becton Dickinson hade då beslutat sig för att flytta resterna av dotterbolaget Viggo utomlands, varpå de närmare 400 anställda sades upp. Som grundare till Vigmed står Ulf Mossberg, tidigare kommunchef i Helsingborg och före detta vd på Viggo.
  
Bara marknaden för infusionskanyler beräknas globalt vara värd miljardbelopp. I Vigmeds produktportfölj ingår också injektionskanyler och nålar för diabetiker. Samtliga produkter har ett extra plastskydd för nålspetsen som ska ge skydd för vårdpersonalen utan att medföra nya moment vid själva nålsticket. Bakom innovationen står Vigmeds forskningschef Per Knutsson.

Ett nytt EU-direktiv kräver stickskyddade produkter inom vården, något som medlemsländerna måste lagstifta om senast maj 2013. Det är i samband med det ska Vigmed slå sig in på marknaden.

Styrelseordförande och delägare är Perstorps tidigare vd Lennart Holm.

— Det ser lovande ut. Vi har rekryterat en vd och förutom produktportföljen har vi arbetat hårt med övriga delar av värdekedjan, säger han till Rapidus.

Vd sedan april är Finn Ketler, med en bakgrund som divisionschef på danska Coloplast. Mike Dooley kom nyligen in som försäljningschef, han har tidigare arbetat inom Becton Dickinson och Gambro BCT. Sammanlagt sysselsätter verksamheten fem anställda och därtill en handfull konsulter. Under det kommande året ska ytterligare ett tiotal personer rekryteras.

Målet är att nå en omsättning på 200 miljoner kronor inom ett par år. Då menar Holm att det ändå är frågan om viss återhållsamhet från ledningens sida. Hittills har verksamheten finansierats genom affärsänglar men under hösten ska Vigmed ta in ytterligare kapital från privata investerare. Redan 2013 är det aktuellt med en börsnotering på First North.

— Med vår tilltänkta kundkrets är långsiktighet och trovärdighet viktiga faktorer. Vi vill ha ett brett engagemang och då är en börsnotering en naturlig väg, säger Lennart Holm.

Någon produktion i Helsingborg blir det inte i första skedet. De två produktionslinjer som har satts upp finns hos en partner i Asien. På sikt är avsikten enligt Lennart Holm att dra igång produktion också i Sverige.

Joel Lyth

Sedan Vigmed grundades för två år sedan ur askan av medicinteknikjätten Becton-Dickinsons nedlagda fabrik i Helsingborg har verksamheten kört på i liten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]