tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Aktieprofil går till Västra Hamnen Fondkommission

SEB:s tidigare chef för aktiehandel i Malmö, Lars J Johanson, blir ny senior advisor på Västra Hamnen Fondkommission, ägt av den saudiske oljeshejken Mohammed Al-Amoudi.

Lars J Johanson lämnade SEB i somras, efter 13 år. Innan dess jobbade han med börshandel på HQ och Handelsbanken.

— Jag har suttit framför skärmar i 27 år. Nu startar jag eget konsultbolag, säger Lars J Johanson som fyller 54 senare i år.

På Västra Hamnen Fondkommission ska han i första hand arbeta med företagsöverlåtelser, ett område som med åren blivit största intäktskällan för det lilla värdepappersbolaget i Västra hamnen i Malmö.

— Lars har ett oerhört brett kontaktnät och kommer jobba i våra corporate finance-projekt. Just nu har vi mer än vi hinner med, säger vd Oscar Ahlgren.

Företaget var bland annat inblandat i vårens försäljning av Skånska Byggvaror till danska riskkapitalbolaget Polaris. Utöver detta förvaltar Västra Hamnen 600 miljoner kronor i fondkapital. Störst är Awake Global Energy Fund, därefter kommer en obligationsfond medan Sverigefonden just nu håller på att avvecklas enligt en strategisk plan.

Verksamheten har sju anställda. Styrelseordförande är Bengt Eckerwall, med ett förflutet inom Tetra Pak. Ägaren Mohammed Al-Amoudi står även bakom Preem och har gjort flera investeringar i skånska teknikbolag.

Kristian Svensson

SEB:s tidigare chef för aktiehandel i Malmö, Lars J Johanson, blir ny senior advisor på Västra Hamnen Fondkommission, ägt av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.