torsdag 28 mars 2024

inloggad som

EXTRA: Amerikan tar över som chef på ESS

|  
|  ,

Efter två decenniers planerande börjar ESS-anläggningen närma sig byggfasen. Nu tar en amerikan, med tung meritlista som projektledare för olika forskningsanläggningar, över från Colin Carlile.

James Yeck har bland annat varit biträdande projektdirektör vid konstruktionen av synkrotronljuskällan National Synchrotron Light Source II vid Brookhaven-laboratoriet i östra USA. Han har även varit engagerad i USA:s bidrag till Large Hadron Collider vid Cern och lett bygget av ett forskningscenter på sydpolen för att studera neutriner.

James Yeck börjar sin anställning vid ESS-bolaget den 1 januari och tar över som vd den 1 mars efter Colin Carlile, som lett arbetet sedan 2007.

Och det är en snabbt växande verksamhet han tar över, från dagens 150 anställda beräknas ESS i slutet av 2013 sysselsätta närmare 315 personer. Samtidigt går bolaget från planerings- till konstruktionsfas, nästa år ska alla detaljer falla på plats så att spaden sätts i jorden 2014.

— James Yeck har erfarenhet av mycket stora projekt, och det är det vi behöver. Jag är en vetenskapsman och visionär, men nu har vi 7-8 års konstruktionsarbete framför oss och då behövs det någon yngre förmåga som kan vara med hela vägen och leverera, säger Colin Carlile till Rapidus.

Forskningsanläggningen ESS beräknas kosta 1,5 miljarder euro att bygga, i 2008 års priser, och vara i full drift 2025.

Erik Olausson

Efter två decenniers planerande börjar ESS-anläggningen närma sig byggfasen. Nu tar en amerikan, med tung meritlista som projektledare för olika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.